Skip to main content
Please wait...

Smart-Up Sarajevo Challenge: Takmičenje mladih u inovativnim i pametnim rješenjima

mirza.islamovic (24, Oct 2023)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar privrede KS Zlatko Mijatović, sinoć su u prostorijama Networks INT prisustvovali početku Smart-up Sarajevo Challengea, takmičenja u kojem će učenici, studenti i mladi profesionalci razvijati potpuno nova rješenja u skladu sa pravilima izazova.

Kako je navedeno ovom prilikom, mladi imaju priliku da smisle rješenje u kategorijama kao što su razvijanje pametnog saobraćaja grada Sarajeva, e-Government, Zelena ekonomija (Green economy), Internet of Things (IoT) i ICT tehnologije.

Kroz mentorsku podršku učesnici će dobiti upute kako formirati svoju ideju za predstavljanje. Finalna rješenja biće prezentovana na Sarajevo Unlimited konferenciji, a pobjednici proglašeni na ceremoniji zatvaranja konferencije koja će se održati od 7. do 8. novembra.

U žiriju za izbor najboljeg rješenja su premijer Uk i ministar Mijatović, koji su u razgovoru sa učesnicima izazova pružili bezrezervnu podršku projektima čiji je cilj digitalna transformacija Sarajeva.

"Zadovoljstvo i čast je biti ovdje, jer se radi o izazovu koji bi u perspektivi trebao da doprinese pozitivnoj promjeni i poboljša naše društvo. Posebno nam je bitno da mladi budu uključeni i kreiranju projekata za Kanton Sarajevo koji će i dalje biti podrška u vašim inovativnim idejama. Izražavam zahvalnost što organizirate ovakve događaje i konferenciju koja je najavljena za idući mjesec", rekao je premijer Uk.

Ministar Mijatović istakao je da će resorno ministarstvo nastaviti finansijsku podršku start-up projektima kroz osnivanje poslovnih subjekata za mlade osobe.

"Premijer Uk i ja imamo naročito veliku odgovornost, jer smo najmlađi u Vladi i znamo da se najviše od nas očekuje da budemo najbliži mladima, da budemo podrška vašim kreativnim i inovativnim idejama. Ministarstvo privrede od 2019. godine podržava start-up projekte, a ove godine izabrano je 47 osoba, čije su ideje podržane u iznosu do 21.600 KM. Trudimo se iz godine u godinu da taj budžet povećavamo, da pravimo infrastrukturu za mlade, poduzetnike, ljude sa kreativnim idejama, kako bi uz pomoć institucija ostvarivali svoje snove i obogatili naše društvo", rekao je ministar Mijatović.