Skip to main content
Please wait...

Povodom prijema novih 70 vatrogasaca, održana svečana smotra Profesionalne vatrogasne jedinice KS

mirza.islamovic (27, Sep 2023)

Svečanom smotrom Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo danas je obilježen prijem  novih 70 vatrogasaca.

Među brojnim zvanicama, smotri su prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministri u Vladi KS Omer Osmanović i Admir Katica, kao i zastupnici u Skupštini KS Danijela Kristić i Elvis Vreto.

Predsjedavajući Okerić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će novih 70 vatrogasaca svojim angažmanom časno, odgovorno i hrabro, doprinositi ukupnom poboljšanju životnog ambijenta na području Kantona Sarajevo, čuvajući i spašavajući naše građane i njihovu imovinu.

"Ovom prilikom želim da odam počast svim pripadnicama i pripadnicima civilne zaštite koji su na tom putu izgubili svoje živote, kao i da zahvalim još jednom za sve ono što ste učinili na ovim prostorima, ali i šire. Osvrnut ću se na nedavne događaje, kada je zemljotres pogodio Tursku i Siriju, kada su poplavljena mnoga područja ne samo u Kantonu Sarajevo, već i u zemljama regiona, kada su požari ugrožavali ljudske živote i dobra. Vi ste kao i uvijek iskazali spremnost i odlučnost, ne birajući vrijeme ni mjesto da ukažete na ljudskost, solidarnost i pružite ruku svima kojima je u datom trenutku bila potrebna", rekao je predsjedavajući Okerić.

Dodao je i da mu je drago da Vlada KS pruža kontinuiranu podršku Kantonalnoj upravi civilne zaštite KS kroz opremanje profesionalne vatrogasne jedinice, njeno kapacitiranje ljudskim resursima i sistemsku edukaciji, te osposobljavanje u okviru obrazovnog sistema Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

"Budućim učenicima želim puno sreće, zdravlja i uspjeha u školovanju za ovaj plemeniti i časni poziv, a svim ostalim hrabrim vatrogascima da istrajete na odabranom putu i misiji koja u prvi plan stavlja ono najdragocjenije, a to je ljudski život. Neka vas i u budućim akcijama krase zajedništvo i nesebičnost, a na nama je da vam osiguramo odgovarajuća sredstva za što bolje funkcionisanje i efikasnije djelovanje", rekao je Okerić.

Direktor KUCZ KS Dženan Brkanić istakao je da je nakon skoro 25 godina Profesionalna vatrogasna jedinica prvi put značajnije popunjena vatrogascima osposobljenim za izvršenje svih zadataka i izazova.

U stroju, rame uz rame s profesionalnim vatrogascima bila su i 24 učenika Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, smjer vatrogasac. Naime, prvi put nakon agresije na našu domovinu realizuje se novi obrazovni smjer vatrogasac, čime se sistemski pristupa rješavanju problema edukacije i naučnog osposobljavanja budućih kadrova.

Profesionalna vatrogasna jedinica, dodao je Brkanić, biće podrška u izvođenju praktične nastave našim učenicima.

"Samo dobro opremljena, uvježbana, ali i popunjena Profesionalna vatrogasna jedinica može zaštiti živote naših građana i materijalna dobra. Da bi danas izvršili ovako impresivnu smotru trebalo je načiniti čitav niz koraka, počevši od opremanja i uvježbavanja do obezbjeđenja finansijskih sredstava neophodnih za njenu realizaciju. Stoga, posebnu zahvalnost upućujem Vladi KS na podršci koju je pružala u sistemskom osposobljavanju mladih ljudi spremnih da rade ovaj izuzetno zahtjevan i složen posao. Ovakvom vrstom podrške starosna struktura naših vatrogasaca znatno je popravljena, te unapređena sposobnost, mobilnost i funkcionalnost jedinice da efikasno izvrši postavljene zadatke", rekao je direktor Brkanić.

Izrazio je i zadovoljstvo što je 70 Bosanaca i Hercegovaca ostalo u našoj zemlji da svojom hrabrošću, znanjem i vještinama pokažu čvrstu opredijeljenost da čuvaju domovinu, njene resurse i da primarno brinu o sigurnosti ljudi, štite živote naših građana i njihovu imovinu.

Profesionalna vatrogasna jedinica KS, odnosno službe zaštite i spašavanja pri KUCZ KS, su u proteklom periodu učestvovale u brojnim akcijama pomoći i spašavanju ljudi, te materijalnih dobara izvan Kantona Sarajevo, ali i izvan BiH. Svoju spremnost su pokazali na požarima na području Konjica, Jablanice, nacionalnog parka Blidinje, ali i u akcijama spašavanja u Republici Turskoj i Republici Sloveniji.

"Po opremljenosti i uvježbanosti bili smo na nivou najrazvijenijih zemalja, čime smo pokazali da se uz sinhronizovanu aktivnost naša zemlja može predstaviti i na ovom polju u najboljem svjetlu", zaključio je Brkanić.

Služba za protokol i press KS