Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo za boračka pitanja i Općina Novi Grad izradit će značke za 27 dobitnika najvećih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka"

azra.djozo (13, Sep 2023)

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u Domu oslobodilaca na Žuči prisustvovao prigodnom druženju koje je organizovao Savez udruženja najvećih ratnih priznanja ‘’Zlatni ljiljan’’ i ‘"Zlatna policijska značka", a sve u povodu realizacije aktivnosti na projektu izrade značke ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" za dobitnike ovih priznanja, koji ne posjeduju fizički orden (značku). Za ukupno 27 živih dobitnika priznanja, koji ne posjeduju značku, izradit će se replika iste, te će se istovremeno dogovoriti reparacija znački koje su u lošem stanju, kako bi se i na ovaj način odalo priznanje najboljim među najboljima. Zahtjev je iniciran od strane Saveza udruženja najvećih ratnih priznanja, a kako je istakao ministar Osmanović, riječ je o ljudima koji su se istakli svojom hrabrošću, vještinama i koji su zadužili našu domovinu.

‘’Meni je zaista danas bila čast biti u društvu ovih ljudi, časnih i hrabrih ljudi, onih najboljih među nama koji su se svojom sposobnošću istakli u odbrani naše domovine. Također sam ponosan što smo zajednički sa općinom Novi Grad podržali ovu inicijativu, kako bi svi naši 'Zlatni ljiljani' dobili i formalno zasluženo priznanje. Nekolicini dobitnika, pored naredbe o dodjeli priznanja, sama značka nikada nije uručena zbog ratnih okolnosti, a nekima je ovaj orden u postagresijskom periodu ukraden, oštećen i slično, te smo zbog tih razloga odlučili da djelujemo na ovaj način'', istakao je ministar Osmanović.

"Zlatni ljiljan" je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine dodjeljivano za vrijeme agresije u BiH vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije ratne poduhvate. Prva ratna priznanja "Zlatni ljiljan" počela su se dodjeljivati već 1992. godine, a ukupno su najvećim ratnim priznanjem odlikovane 1.472 osobe, od kojih 13 žena.