Skip to main content
Please wait...

Tematska sjednica Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine KS o stanju kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici - poziv medijima

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo vas da će sutra, četvrtak, 24. augusta 2023. godine, s početkom u 15:00 sati biti održana tematska sjednica Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine Kantona Sarajevo o stanju kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Izjave za medije su planirane u 14:40 sati, ispred sale 100, na prvom spratu zgrade Kantona Sarajevo.

Tema sjednice je primjena Krivičnog zakona FBiH i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH u pogledu izricanja i provođenja zaštitnih mjera, te gonjenja počinilaca krivičnih djela nasilja u porodici, nasilja nad ženama, nasilja na osnovu spola, uključujući i slučajeve ubistva žena (femicid) na području Kantona Sarajevo. Tokom sjednice očekuje se rasprava o trendovima u pogledu prijava ovih djela, prijava o izvršenim krivičnim djelima, zaštitnih mjera, optužnica, presuda i kaznenoj politici u zadnjih pet godina.

Poziv na sjednicu je upućen i predsjedavajućem Skupštine KS, premijeru KS, kao i Ministarstvu pravde i uprave KS, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Uprave policije KS, Kantonalnom tužilaštvu, Općinskom sudu, Fondaciji lokalne demokratije Sarajevo i Sigurne kuće, Gender centru Vlade FBiH, te ekspertu za ljudska prava i rodnu ravnopravnost.

Molimo da planirate dolazak vašeg novinara i ekipe.