Skip to main content
Please wait...

Ministrica Pavić Pečenković: Nastavlja se strateška saradnja s organizacijom Sumero na programu prevencije institucionalizacije i deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama

benamin.turkovic (21, Jul 2023)

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković sa saradicima je posjetila Centar Sumero.

Tom prilikom potpisala je aneks Protokola o saradnji s ovom ustanovom, kojim će se dalje razvijati usluga stanovanje u zajednici uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama.

Potpisani  Protokol je rezlutat kontinuirane i dobre saradnje između ovog Ministarstva za rad,socijalnu politiku,raseljena lica i izbjeglice KS i Sumera, a ova saradnja  primjer je dobre prakse koji može poslužiti i drugim lokalnim zajednicama da uspostavljaju i razvijaju slične modele socijalnih usluga.

Život u lokalnoj zajednici je garantovan UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina potpisivala i ratificirala, te je obaveza države i svih njenih struktura.