Skip to main content
Please wait...

Otvoreno 15. izdanje Omladinskog Film Festivala

mirza.islamovic (18, Jul 2023)

Svečanom ceremonijom na trgu ispred Pozorišta mladih, večeras je otvoreno 15. izdanje Omladinskog Film Festivala.

Radi se o najspektakularnijem i najvećem izdanju OFF-a do sada, sa najvećim brojem premijera te novim programima, koji će zasigurno privući veći broj ljubitelja filma.

Biće prikazano 59 filmova iz 14 zemalja na šest festivalskih lokacija, a nakon ceremonije otvaranja, na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nastupit će Kiril Džajkovski koji će spektakularnim nastupom označiti početak ovogodišnjeg Festivala.

"Kao građaninu i premijeru Kantona Sarajevo, veliko mi je zadovoljstvo da Sarajevo ima dva festivala, SFF i OFF, koji su postali ne samo regionalni, već i evropski festivali. Što se tiče OFF-a, veoma je bitno da mladi filmski radnici imaju prostor da pokažu svoje talente. Bosna i Hercegovina i region su bogati talentima, a bez ovakvih festivala oni ne mogu pokazati svoje znanje i uvezati se sa starijim kolegama, kako bi stekli dodatna iskustva. Podrška Vlade Kantona Sarajevo ovim i sličnim projektima nikada neće izostati", rekao je premijer Nihad Uk.

Direktor OFF-a Kenan Musić rekao je da će ovo biti najbolje izdanje festivala do sada, te da očekuju 18.000 gostiju.

"Drago mi je da smo dočekali ovaj dan. Ponosan sam da OFF nastavlja gdje je naumio da krene i da će, kada za pet godina budemo slavili 20. godišnjicu, ovo biti najznačajniji festival za mlade", istakao je Musić.

Ovogodišnji OFF na svom festivalskom trgu donosi niz događaja na platou ispred Pozorišta mladih te mnoštvom aktivnosti na svim lokacijama. Posljednju noć Festivala, nakon dodjele nagrada u sklopu Vils Summer Screen biće održan i koncert grupe "Letu štuke" koji će publiku zabavaljati do ponoći, kada će početi zvanični after party Festivala u Domu mladih.

Omladinski Film Festival trajat će od 18. do 22. jula.