Skip to main content
Please wait...

Ministrica Pavić Pečenković u posjeti: Unaprijediti rad Terapijske zajednice - Kampusa KS

benamin.turkovic (17, Jul 2023)

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković sa sekretarkom Amirom Gackić posjetila je danas Javnu ustanovu „Terapijska zajednica - Kampus Kantona Sarajevo“.

Osim obilaska ove ustanove socijalne zaštite, ministrica Pavić Pečenković je razgovarala s direktorom Hasetom Tirićem i uposlenicima, koji su ovom prilikom iznijeli probleme s kojima se susreću u radu, poput nedostatka kadra i problema putne infrastrukture.

„Saslušali smo te probleme te ćemo u narednom periodu razmotriti kako ih rješavati, s ciljem što bolje organizacije rada i funkcioniranja ove ustanove“, navela je ministrica Pavić-Pečenković.

Podcrtala je da joj je cilj jačanje partnerskog odnosa Ministarstva kojim rukovodi i svih ustanova socijalne zaštite, ali i ustanova međusobno, a sve s ciljem stvaranja što bolje radne atmosfere i kvalitetnijeg sistema socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo. 

Javna ustanova "Terapijska zajednica Kampus" Kantona Sarajevo osnovana je 2003. godine, a prvi korisnici primljeni su 2007. godine. Ustanova je predviđena za smještaj i tretman ovisnika i ovisnica o psihoaktivnim supstancama, koji imaju kvalitetan program rada koji provodi kvalificirano i profesionalno osoblje.

Smješten je u mjestu Rakovica, 15 km udaljenom od Sarajeva. Kampus se nalazi u mirnom okruženju u kojem su smješteni plastenici za uzgoj povrća, dvorište, park s klupama, cvijeće, fontana, malo vještačko jezero, sportski teren i ostali sadržaji koji doprinose boljem oporavku korisnika.

Stručno osoblje, program prilagođen klijentu i lijepo uređen ambijent potpomažu oporavak osoba koje žele da se oslobode ovisnosti o psihoaktivnim supstancama. U Kampusu se organiziraju različite radno-okupacione aktivnosti kako bi korisnici razvili radne navike i vještine koje će im koristiti po završetku tretmana, te kako bi provodili vrijeme na strukturiran način.