Skip to main content
Please wait...

EU ambasador Johann Sattler na političkom dijalogu s vlastima Kantona Sarajevo - POZIV ZA MEDIJE

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler će se u ponedjeljak, 12. juna 2023. godine, sastati s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Nakon sastanaka s članovima Predsjedništva BiH nakon preuzimanja dužnosti, sastanaka sa članovima Vijeća ministara BiH, posjeta Zeničko-dobojskom, Posavskom, Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom kantonu, te posjete Banjoj Luci, sastanak ambasadora Sattlera sa vlastima Kantona Sarajevo je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU evropskom putu BiH. Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ambasador Sattler će se sastati s predstavnicima i zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo, na čelu s predsjedavajućim Skupštine Elvedinom Okerićem, i članovima Vlade Kantona Sarajevo, na čelu s premijerom Nihadom Ukom, ali i održati politički dijalog tokom kojeg će se govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i finansiranju.

Mediji se pozivaju da zabilježe:

10:00 – Prilika za snimanje i fotografisanje: Susret delegacija ispred zgrade Kantona Sarajevo, ulica Reisa Džemaludina Čauševića 1 (svečani ulaz u zgradu KS).

11:00 - Izjave za medije u prostorijama zgrade Kantona Sarajevo, kada će se medijima obratiti:

§  Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo

§  Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo

§  Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

Mediji također mogu snimiti i početak političkog dijaloga na koji su pozvani svi zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, članovi Vlade KS, kao i sekretari ministarstava, a koji je planiran da se održi u velikoj sali Općine Centar Sarajevo, nakon izjava za medije.

Za više informacija pozovite Službu za protokol i press KS na 033/562-239.

 

Srdačan pozdrav,

 

Služba za protokol i press KS