Skip to main content
Please wait...

Premijer Uk posjetio osnovnu školu u povratničkom naselju Hambarine: Sredstvima Kantona Sarajevo obnovljena stolarija, učenici dobili bolje uslove za boravak i učenje

mirza.islamovic (1, Jun 2023)

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetio je juče Osnovnu školu u povratničkom naselju Hambarine u Prijedoru, gdje je sredstvima Kantona Sarajevo od 20.000 KM, izdvojenim s budžetske pozicije - Kabinet premijera, implementiran projekt zamjene stolarije. 

Radi se o školi koju pohađa 60 učenika raspoređenih u šest odjeljenja od 1. do 9. razreda. Direktorica škole Gina Gruban navodi da je obnova stolarije bio jedan od prioriteta, te su uspjeli da obnove jedan dio.

"Obnovljena je stolarija u pet učionica, jedan dio stolarije u zbornici i ulazna vrata u školu. Ostale su nam još tri učionice, kao i sanitarni čvorovi koji su u jako lošem stanju i taj dio imamo u planu da renoviramo u narednom periodu. Zamjenom stolarije postigli smo uštedu u ogrjevu, te je zagrijavanje škole sada mnogo bolje. Trudimo se da vlastitim i doniranim sredstvima osiguramo najbolje moguće uslove za naše učenike", rekla je direktorica Gruban.

Nakon obilaska škole i razgovora sa osobiljem i učenicima, premijer Uk je istakao da će Vlada KS nastaviti podršku kvalitetnim projektima koji imaju za cilj poboljšanje kvalitete života povratničkoj populaciji.

"Zadovoljstvo mi je bilo vidjeti da su uložena sredstva utrošena na kvalitetan način koji će učenicima osigurati kvalitetne uslove za boravak i učenje u školi. Naši mladi su budućnost Bosne i Hercegovine, a ovakve posjete daju motiv svima nama da pomognemo i olakšamo život povratnicima. Mogu samo da potvrdim da će Kanton Sarajevo nastaviti s konkretnom podrškom, jer su rezultati onoga što smo uložili vidljivi na terenu", rekao je premijer Uk.