Skip to main content
Please wait...

Direktor Kosovac i predstavnici Udruženja oboljelih od dijabetesa TIP 1 razgovarali o ostvarivanju prava na senzore za sve

azra.djozo (24, Apr 2023)

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac održao je sastanak s predstavnicima Udruženja oboljelih od dijabetesa TIP 1 o temi ostvarivanja prava na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi - „SENZORI ZA SVE“.

Ovom prilikom, razgovarano je i o implementaciji prijedloga Izmjena i dopuna Uredbe o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva, i to posebno o dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

Predstavnici Udruženja istakli su svoje zadovoljstvo zbog iskazane ekspeditivnosti i zalaganja Zavoda prilikom usvajanju odluke o izmjeni spomenute Uredbe, čijom primjenom će se trajno riješiti ključno zdravstveno pitanje za pacijente koji boluju od dijabetes TIP 1 u Kantonu Sarajevo.

Kako je naglasila predsjednica Udruženja Alma Mulaosmanović, ovakva izmijenjena Uredba i revolucionarno rješenje za sve pacijente koji boluju od dijabetesa TIP 1 u Kantonu Sarajevo koje propisuje iznimno je velik uspjeh i rezultat zajedničkog rada Udruženja i Zavoda, na čelu s direktorom Kosovcem.

„Osjete se veliki iskoraci Zavoda u unapređenju zdravstvene zaštite ove populacije“, kazala je Mulaosmanović, te dodala kako je Zavod ovim potvrdio kontinuitet u kvalitetnoj brizi za oboljele od ove bolesti, te konačno i veliki napredak u liječenju odraslih osoba s dijabetesom.

Direktor Kosovac je rekao da su osiguranici i pacijenti Kantona Sarajevo u kontinuiranom fokusu rada i djelovanja menadžmenta, kao i da je kroz Finansijski plan predviđeno znatno poboljšanje nivoa zdravstvene zaštite za sve osiguranike među kojima je i ovo rješenje.

„Radit ćemo i dalje kako bi naši osiguranici imali najbolji mogući stepen zdravstvene zaštite, drago nam je da oboljeli od ove bolesti neće nakon 18 godine života biti primorani odlaziti iz Bosne i Hercegovine kako bi mogli ostvariti ovo pravo“, potcrtao je direktor Kosovac.

Kazao je i kako očekuje da će se znatno poboljša i kvalitet njihovog zdravlja i života.

"Kanton Sarajevo će se, po prvi put, pridružiti razvijenim zemljama kada je u pitanju unapređenje zdravstvene zaštite za dijabetes i time ostvariti uštede na skupim komplikacijama dijabetesa kao što su amputacije, sljepilo i dijaliza", naveli su iz Udruženja oboljelih od dijabetesa TIP 1.

Podsjećamo, Zavod je u martu 2023. godine sačinio prijedlog izmjene i dopune Uredbe, kojom se ukida dobna granica za ostvarivanje prava na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, a kojim će pravo na senzore imati svi oboljeli od dijabetesa TIP 1 u Kantonu Sarajevo.

Iz Zavoda naglašavaju kako je pomenuti prijedlog dostavljen Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo na dalje nadležno postupanje.