Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo za boračka pitanja KS: Tunel spasa afirmirati kao historijski spomenik

mediha.zugic (22, Oct 2014)

 

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Faid Hećo sa saradnicima posjetio je danas sarajevski ratni tunel, poznat i kao Tunel spasa ili Tunel Dobrinja-Butmir, kojim upravlja Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida - Fond memorijala. Tom prilikom ministar Hećo je razgovarao sa direktorom ovog fonda Nurudinom Džihom o funkcionisanju objekta tunela, ali i o problemima sa kojima se suočava menadžment  u realizaciji ovog projekta.

Oni su donijeli konkretne zaključke i utvrdili plan budućih aktivnosti kako bi se Tunel DB afirmirao kao historijski spomenik i čiji bi se potencijal iskoristio u svrhu razvoja ratnog turizma u Kantonu Sarajevo.

 Sarajevski ratni tunel iskopan je tokom opsade Sarajeva 1993. godine ispod aerodromske piste i povezivao je tada dvije slobodne teritorije pod kontrolom ARBIH, Dobrinju i Butmir, pa je tako i nazvan "Tunel D-B". Tokom više od dvije godine kroz tunel je dnevno prolazilo više hiljada ljudi, velike količine namirnica, roba i svega potrebnog za preživljavanje stanovnika bh. prijestolnice u vojnoj opsadi na pragu 21. stoljeća. Danas je Tunel spasa jedna od najposjećenijih kulturno-historijskih destinacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovini.