Skip to main content
Please wait...

Obilježena 20. godišnjica stradanja Sarajlija ispred OŠ „Safvet beg Bašagić“

azra.djozo (15, Dec 2014)

Delegacija Kantona Sarajevo položila je jučer cvijeće na mjesto masakra na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana, ispred OŠ „Safvet beg Bašagić“, u znak sjećanja na osmoro ubijenih Sarajlija. Masakr se dogodio prije 20 godina, kada je teže i lakše ranjeno još 10 osoba.

 

            Tog tragičnog dana, od gelera minobacačke granate kalibra 120 mm ispaljene iz pravca Vraca, poginuli su: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić,  Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović.

 

            Pored delegacije KS, cvijeće su položile i porodice poginulih, rodbina, prijatelji te predstavnici općina.

 

            I ovoga puta, istaknuto je da su građani Sarajeva, tokom agresije, nastojeći samo da prežive bili ubijani u redu za vodu kod Pivare, Daira, na Dobrinji, Ferhadiji, Bistriku, tokom sankanja na Alipašinu Polju, na pijaci Markale...

 

            Naglašeno je da i ovogodišnje okupljanje na mjestu stradanja ima za cilj sjećanje na sve ubijene sugrađane i sve nevine žrtve kako bi bile sačuvane od zaborava, jer je zaborav grijeh i saučestvovanje u zločinu.

 

            Malik Krivić svake godine na ovaj dan odaje počast svom bratu Amiru Kriviću  koji je u 27. godini ubijen gelerima granate na ovom mjestu, ali i svim ostalim žrtvama koje su tog kobnog dana ubijene.

 

            „Oni koji su izgubili svoje najmilije ne mogu nikada zaboraviti. Možda mogu oprostiti, ali zaboraviti ne. Sin mog rahmetli brata Amira danas je odrastao čovjek, oženio se prije nekoliko mjeseci“, s tugom kaže Malik.