Skip to main content
Please wait...

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Uz trošenje alternativnog goriva u kotlovnicima Toplana, dana saglasnost za nabavku novih zaliha

lamija.bojadzic (31, Dec 2014)

Vlada Kantona Sarajevo na svojoj 85. sjednici donijela je Odluku o utvrđivanju cijene provođenja postupaka akademskog i stručnog priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija na licenciranim i akreditovanim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

U skladu sa novom Odlukom, akademsko priznavanje kvalifikacije dodiplomskog odnosno postdiplomskog studija stečene po predbolonjskom sistemu studija kao i kvalifikacije stečene nakon završenog prvog odnosno drugog ciklusa studija sada košta 400,00 KM. Cijena stručnog priznavanja kvalifikacije dodiplomskog odnosno postdiplomskog studija stečene po predbolonjskom sistemu studija kao i kvalifikacije stečene nakon završenog prvog odnosno drugog ciklusa studije je 200,00 KM, a za priznavanje kvalifikacije doktorskog studija trebaće platiti 500,00 KM. Priznavanje za prelaznike sa inostranih visokoškolskih ustanova po nastavnom predmetu u cilju nastavka započetog studija košta 5KM. Vlada je obavezala sve visokoškolske ustanove kao ustanove na području Kantona Sarajevo da stave van snage odluke tijela visokoškolske ustanove o utvrđivanju cijene provođenja postupka priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija.

Vlada je prihvatila Izvještaj i pozitivno mišljenje koje je dala Stručna komisija o Elaboratu o osnivanju Pravnog fakulteta u okviru Internacionalnog fakulteta u Sarajevu, a konačnu odluku donijet će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vlada je upoznata o potrebi trošenja tečnih goriva Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo po osnovu zatjeva KJKP “Toplana” zbog smanjene isporuke prirodnog gasa. Šest kotlovnica Toplana koje imaju najveću potrošnju prešlo je na alternativna goriva, a Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS i Vlada Kantona Sarajevo su dali svoju suglasnost da se odmah krene u nabavku dodatnih količina mazuta i lož ulja.