Skip to main content
Please wait...

Završena Konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo:Četiri zastupnika ostaju u klubovima naroda po izjašnjenju bez pasivnog biračkog prava

lamija.bojadzic (6, Jan 2015)

Zaključkom koji je Skupština Kantona Sarajevo donijela danas na nastavku svoje Konstituirajuće sjednice definisan je status zastupnika u Skupštini KS Harisa Plehe i Rasima Smajića iz BOSS-a, Nermina Bjelaka iz BPS-a i Sabine Ćudić iz Naše stranke. Oni ostaju da rade u klubovima naroda po izjašnjenju u izbornom ciklusu 2014-2018., bez pasivnog biračkog prava u procesima u kojima je etnička pripadnost relevantna.

Kako je naglasio predsjednik Komisije za izbor i imenovanje i administrativna pitanja Skupštine KS Elmedin Konaković CIK je ovjerio kandidatske liste ali na pitanje statusa zastupnika i njihovih prava, odnosno na koji način će tretirati ove zastupnike te da li oni ostaju u klubovima naroda i da li  mogu glasati za druge kandidate, CIK nije dao odgovor.  Skupština se danas izjasnila po tom pitanju i gore navedenim  zaključkom utvrdila status spomenutih zastupnika.

Nakon što su formirani klubovi naroda i Klub Ostalih u Skupštini KS, zastupnici su izabrali većinu delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Kantona Sarajevo, a to su: Predrag Kojović i Slaviša Šućur iz Kluba Srba, Ana Babić iz Kluba Hrvata, Edin Forto iz Kluba Ostalih, Goran Akšamija i Amor Mašović iz Kluba Bošnjaka. Zastupnici iz Kluba Ostalih Segmendina Srna Bajramović i Sejo Bukva sačekat će očitovanje CIK-a, jer imaju isti broj glasova, kao i Dževad Rađo i Muhamed Kozadra iz Kluba Bošnjaka. 

Skupština Kantona Sarajevo nije dobila danas svoje puno rukovodstvo. Od četvoro predsjedatelja tj. zamjenika predsjedatelja danas su izabrana dva, i to Sabahudin Delalić iz reda bošnjačkog naroda i Sejo Bukva iz reda Ostalih, dok klubovi Srba i Hrvata u Skupštini Kantona nisu predložili svoje kandidate u rukovodstvo Skupštine. Do konačnog formiranja rukovodstva, funkciju predsjedavajućeg Skupštine Kantona obavljat će Sabahudin Delalić.