Skip to main content
Please wait...

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS

azra.djozo (18, Jan 2015)

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo saopštava da je danas, praćenjem vrijednosti zagađujućih materija u zraku putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježen značajan pad koncentracija svih polutanata, a naročito čvrstih čestica – PM10, ispod graničnih vrijednosti.

 

Pošto je od strane Federalnog hidrometerološkog zavoda u Kantonu Sarajevo u naredna tri dana prognozirana nestabilna vremenska situacija, sa vjetrom i padavinama u sarajevskoj kotlini, u narednom periodu se očekuju niske vrijednosti zagađujućih materija u zraku.

 

Iz tog razloga Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će Operativnom štabu Vlade Kantona Sarajevo predložiti ukidanje prve i druge epizode navedenog Plana u Kantonu Sarajevo PRIPRAVNOSTI i UPOZORENJA, odnosno ukidanje svih mjera koje su naložene proglašenjem navednih epizoda 14. i 16. januara 2015.godine.

 

Zvanična odluka Operativnog štaba Kantona Sarajevo će biti donesena naknadno, u skladu sa odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.