Skip to main content
Please wait...

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Vlada je utvrdila dinamiku i način plaćanja decembarske i januarske fakture za gas

lamija.bojadzic (23, Feb 2015)

Vlada Kantona Sarajevo nakon što je upoznata sa Informacijom o aktivnostima i dinamici plaćanja po fakturama za decembar 2014. godine i januar 2015. godine za isporučeni prirodni gas, u vezi sa Zaključkom Vlade FBIH od 10. februara ove godine i upozorenja Vladi Kantona Sarajevo i KJKP "Sarajevogas"-u o izmirenju obaveza prema BH Gas-u, utvrdila je dinamiku i način plaćanja spomenutih faktura.

 

Trenutna dugovanja prema BH GAS-u  po osnovu ove dvije fakture iznose 25, 2 miliona KM i kako je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS predložilo, a Vlada prihvatila, do kraja februara biće izmirena decembarska faktura te će se ući u plaćanje januarske fakture. Ovo je utvrđeno na bazi  tekućeg priliva sredstava kao i priliva na bazi akontacija plaćanja usluga isporuke toplotne energije i gasa od strane budžetskih korisnika prema Sarajevogasu i Toplanama. Na iznos koji bude nedostajući do izmirenja cjelokupnog iznosa dvije spomenute fakture,  Sarajevogas će izdati mjenice prema BH Gas-u, a Toplane će to isto učiniti prema Sarajevogasu-u. Procjena je da će do kraja marta, odnosno do 6. aprila biti okončane procedura izmirenja ovog duga. Kako je naglasio ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović, procedura izdavanja mjenica će biti verifikovana u toku sutrašnjeg dana od strane nadzornih odbora odnosno skupština Sarajevogas-a i Toplana. Sutra će se održati i operativni sastanak sa BH gasom a čitavu proceduru bi trebali završiti izdavanjem mjenica  koje bi, kako procjenjujemo trebale pokriti  dugovanja od   oko pet miliona maraka.

 

Na ovaj način nađeno je rješenje za izmirenje trenutnih dugovanja prema BH Gasu-u kako ne bi došlo do, kako je najavljeno, obustave isporuke gasa građanima Kantona Sarajevo. Vlada će, kako je danas zaključeno u skladu sa federalnim Zakonom o finansijskoj konsolidaciji pokrenuti proceduru konsolidacije Sarajevogas-a i Toplana.