Skip to main content
Please wait...

Sjednica Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo: Odluka o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo na sjednici Skupštine Kantona zakazanoj za 6.mart

lamija.bojadzic (23, Feb 2015)

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će se na svojoj Prvoj redovnoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za 6. mart 2015. godine izjašnjavati o Odluci o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo. Ovo je danas dogovoreno na prvoj sjednici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo kojom je predsjedavao predsjedavajući Skupštine Sejo Bukva.

 

U utorak 3. marta 2015. godine održat će se Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zbog potrebe očitovanja i zauzimanja stavova oko nekoliko pitanja važnih za funkcioniranje Kantona Sarajevo. Ovo se u prvom redu odnosi na najavljene hitne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH i potrebu očitovanja Skupštine Kantona u odnosu na moguća nova zakonska rješenja. Prije imenovanja nove Vlade Kantona, potrebno je očitovati se o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo u kome je predloženo izdvajanje resora komunalnih poslova u posebno ministarstvo, te spajanje resora prostornog uređenja, stambenih poslova i zaštite okoliša.

 

U prijedlogu Dnevnog reda hitne sjednice naći će se i prijedlozi izmjena nekoliko zakona, tačnije Zakona o radno - pravnom statusu poslanika u Skupštini KS, Zakona o radno - pravnom statusu članova Vlade KS kao i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti. Predložene izmjene, kako su istakli članovi Kolegija, odnose se na odredbe koje regulišu izdvajanja na tzv. "bijeli hljeb" te savjetničke pozicije u organima vlasti Kantona Sarajevo.

 

Prijedlog odluke o dopuni Odluke o usklađivanju statusa JP "Rad" sa Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji BiH kao i rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju uvršteni su u prijedlog Dnevnog reda hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, a koji će biti konačno utvrđen na samoj sjednici.