Skip to main content
Please wait...

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Istraživanja tržišta rada treba raditi češće i na širem uzorku

lamija.bojadzic (2, Apr 2015)

U Izvještaju o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom u 2014. godini koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo na danas održanoj svojoj trećoj sjednici i o kojem će se izjašnjavati i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, navedeno je da je  45.290 naših sugrađana u protekloj godini koristilo neki oblik prava u oblasti socijalne zaštite.  Prava zaštite porodica sa djecom u tom periodu ostvarilo je 27.131 osoba, korisnika socijalne zaštite  bilo je 12.972, a svoja prava u zaštiti civilnih žrtava rata ostvarilo je 5.187 korisnika. Prosječna mjesečna izdvajanja za ovu namjenu iznosila su 5.199.909,00 KM.

Infomacija o istraživanju tržišta rada za 2013. godinu koju je sačinila i predstavila Služba za zapošljavanje KS a koja koja je danas predočena Vladi Kantona Sarajevo napravljena je na osnovu anketa koje je Služba radila među 313 poslodavaca na području Kantona Sarajevo. Konstatovano je danas da za relevantniju sliku o stanju u ovoj oblasti ubuduće treba raditi češća i šira istraživanja,  podaci moraju odražavati stanje na terenu, biti aktuelni i dostupni. Razgovaralo se o potrebi brže i šire komunikacije, boljem uvezivanju potreba tržišta rada i obrazovnog sistema, potrebi evaluacije dosadašnjih programa zapošljavanja i njihove efektivnosti, uvezivanju sa potencijalnim donatorima. Za zapošljavanje kao strateško opredjeljenje ove Vlade, naglašeno je, biće predloženi i novi oblici podrške poslodavcima, aktivna politika zapošljavanja biće kontinuirana, a relevantna istraživanja tržišta biće važna u njenom provođenju.

Vlada je usvojila konsolidovani izvještaj budžetskih korisnika koji posluju putem Trezora Kantona  Sarajevo za period 01.01. do 31.12.2014. godine, a Prijedlog programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih projekata za 2015. godinu treba biti dorađen uz konsultaciju sa ministarstvima, zaključak je sa današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo.