Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS: Probna eksterna matura u ponedjeljak, utorak i srijedu – 20., 21. i 22. aprila 2015. godine

azra.djozo (3, Apr 2015)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obavještava javnost da će u ponedjeljak, utorak i srijedu – 20., 21. i 22. aprila 2015. godine, istovremeno, u svim osnovnim školama biti provedena probna eksterna matura za učenike 9. razreda osnovne škole.

Učenici će tri dana biti testirani iz obaveznih predmeta: Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, Matematika, prvi strani jezik, te iz izbornih predmeta: Historija/Povijest, Geografija/Zemljopis, Informatika, Fizika, Hemija/Kemija i Biologija.

S tim u vezi, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS uputilo je upit svim osnovnim školama i Sindikatu osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo za dostavu mišljenja o potrebi organizovanja probne mature za učenike 9. razreda. Na osnovu prikupljenih informacija, odnosno stručnih mišljenja, procijenjeno je da je u najboljem interesu učenika i roditelja u Kantonu Sarajevo da se i ove školske 2014/2015. godine provede probno testiranje učenika iz svih predmeta iz kojih će se polagati eksterna matura 2015. godine.

Cilj provođenja ovog probnog testiranja je pomoći učenicima da u junu postignu što bolje rezultate, kao i da se upoznaju sa načinom polaganja mature. Također, nastavnici će na ovaj način uvidjeti koje su to oblasti na kojima trebaju zajedno sa učenicima više raditi do eksterne mature.

Detaljan raspored probnog testiranja blagovremeno će biti dostavljen školama te će biti dostupan i na web stranici Ministarstva.