Skip to main content
Please wait...

Premijer Konaković u posjeti Sindikatu policije MUP-a KS:Nismo na suprotnim stranama

lamija.bojadzic (4, Apr 2015)

Posjetom Sindikatu policije MUP-a Kantona Sarajevo premijer  Elmedin Konaković počeo je razgovore sa sindikalnim organizacijama. Iako je ovo bila prva i protokolarna posjeta, zajedno sa ministrom MUP-a KS Predragom Kurtešom bila je ovo prilika da se spomenu teme o kojima će i kasnije biti riječi. Predsjednik Sindikata MUP-a KS Nedžib Đozo govorio je o  pravima za  koje policija traži da budu  ispoštovana:

“Prava iz radnog odnosa, stečena prava su neupitna i mislim da to nisu nikakvi  izdvojeni zahtijevi  u odnosu na sve ostale  uposlene i sindikate.  Očekujemo zaštitu na radu, sredstva za rad i  potrebnu opremu.  Spremni smo da razgovaramo  i da se dogovoramo, svoju saglasnost smo dali i na Zakon o policijskim službenicima KS, u nama ćete imati korektnog sagovornika”,  poruči je Đozo.

Ukoliko se ne implementiraju zajednički interesi slijedi nam zajednički kolaps. Premijer Konaković  naglašava   potrebu za bližom i češćom međusobnom  komunikacijom. Otvorit će se  teme plaća i osnovica, u interes je i Kantona da se anuliraju razlozi za tužbe uposlenih. “Nismo na suprotnim stranama”, potcrtava  premijer Konaković:

“ Počeli smo posjete svim preduzećima i sindikatima. Narednih dana razgovarat ćemo sa svima, a nakon toga napravit ćemo jednu zajedničku konferenciju, skup na kojima će svi imati priliku čuti svakoga o stvarima koje ih tište. Da se otvoreno  gledamoi  i pričamo kako dalje. Resurski su itekako ograničeni, stanje je takvo kakvo jeste, ništa nije skriveno, sve je transparentno, tražit ćemo najboja rješenja koja se u ovom trentku mogu primijeniti”, naglasio je Konaković.  Kanton Sarajevo je i  u ovih nekoliko zadnjih teških finansijskih godina prepoznavao potrebe  sarajevske policije, ona se jedina kadrovski  i infrastrukturno širila, sistematizacija radnih je optimalna, poručili su i z Kantona.

“ Svoj radni vijek sam proveo u ovdje i mogu odgovorno tvrditi da je MUP Kantona Sarajevo jedna od najboljih policijskih agencija na području čitave BiH. Polovina od svih krivičnih dijela u BiH dogodi se na području Kantona Sarajevo, ovo je najmnogoljudnija sredina, ekonomski , sportski, diplomatski centar. Veliki su zadaci pred  sarajevskom policijom, i mi ćemo i  ubuduće opravdati povjerenje i biti prvi u stvaranju bezbjednijeg  ambijenta”, poručio je novoimanovani minister MUP-a Kantona Sarajevo Predrag Kurteš sa sastanaka premijera Konakovića sa sindikatom policije MUP-a Kantona Sarajevo