Skip to main content
Please wait...

Razgovori u KJKP "Vodovod i kanalizacija": Racionalizacija javne potrošnje

lamija.bojadzic (13, Apr 2015)

"Racionalizacija javne potrošnje prvi je korak koji moramo svi poduzeti i to će biti najbolji pokazatelj kako se odnosimo prema problemima koji su doveli Kanton Sarajevo u vrlo dramatičnu situaciju", poručio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković prilikom današnje posjete KJKP "Vodovod i kanalizacija" gdje je, zajedno sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Senadom Hasanspahićem i zastupnikom u Skupštini KS Mariom Vukasovićem, sa menadžmentom razgovarao o svim važnim pitanjima vezanim za rad preduzeća i snabdijevanje vodom.

Razgovaralo se o redukcijama vode koje se, kako tvrde u Vodovodu, dešavaju na pet lokaliteta u Kantonu i to isključivo zbog nedostatka vode u vodovodnom sistemu,a kao posljedica hidroloških prilika i gubitaka u vodovodnoj mreži. Prijedlog da redukcije vode budu pomjerene jedan sat kasnije i da stanovništo bude blagovremeno obavještavano o terminu obustave vode iz Vodovoda poručuju da može biti prihvatljiv tamo gdje je to tehnički izvodivo.

"Moramo usklađivati zakone i realnost na terenu. Bez toga rizikujemo investicije koje mogu biti ovdje realizovane. U tom kontekstu bavićemo se regulacionim planovima, a od javnih preduzeća očekujemo da prate i reaguju tamo gdje su oni odgovorni za pružanje komunalne usluge" rekao je Konaković. I ovo kao i ostala javna preduzeća moraju biti aktivni i u predlaganju rješenja unapređenja poslovanja u svakom segmentu, a Vlada, kao najodgovornija za javnu komunalnu funkciju, poduzet će korake u svrhu stabilizacije sistema, poručili su iz Vlade Kantona.

Direktorica "Vodovoda i kanalizacije" Asja Busuladžić predočila je informaciju o poslovanju preduzeća, šta je urađeno u posljednje dvije godine, šta su kratkoročni planovi, u čemu im treba pomoć osnivača. Govorilo se danas o naknadama za rad u ovom preduzeću, o rješavanju pitanja savjetnika, o sindikalnim problemima, o potrebi veće i brže komunikacije sa građanima, dugovanjima u naplati. Za ulaganja u komunalnu infrastrukturu trebaju kreditna sredstva te je najavljen nastavak započetih kao i otvaranje novih razgovora o kreditiranju projekata, u prvom redu prečistača voda na Butilama kao i saniranju vodovodne mreže.