Skip to main content
Please wait...

Ministar Fišo i direktor Damadžić: Riješiti stambeno pitanje 334 pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo

mediha.zugic (17, Apr 2015)

Nastavak realizacije projekta stambenog zbrinjavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo bio je povod današnjeg sastanka ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharema Fiše i direktora Fonda za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilizirane borce KS-a Fuada Damadžića.

Na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca KS-a, roditelji i supruge šehida-poginulih boraca, ratni vojni invalidi i djeca šehida-poginulih boraca bez oba roditelja imaju pravo na dodjelu stana u vlasništvo ili na doživotno korištenje. To pravo im osigurava Ministarstvo za boračka pitanja KS  putem kupovine stanova od investitora. Na ovaj način je, od okončanja agresije do danas, u Kantonu Sarajevo  zbrinuto 749 porodica navedenih kategorija boračke populacije.  Prema evidenciji Ministarstva,  još 334 aplikanta čeka na ostvarenje ovog prava. Od ovog broja, uslove za dodjelu stana ispunjava njih 279, dok ostalih 55 vode upravni spor ili postupak za ostvarivanje ovog prava.

„U cilju što bržeg  pokretanja procedura za njihovo stambeno zbrinjavanje, Ministarstvo za boračka pitanja će nastojati da se kroz rebalans budžeta osiguraju inicijalna sredstva za nastavak realizacije projekta kupovine stanova za borce“, rekao je ovom prilikom ministar Fišo .

On je istakao kako očekuje da će se realizacija ovog projekta nastaviti u saradnji sa pomenutim Fondom, kao kantonalnom institucijom koja je i dosada uspješno obavljala poslove izgradnje stanova za boračku populaciju. Inače je ovaj Fond dosada izgradio oko 2.900 stanova za porodice šehida-poginulih boraca, ratnih vojnih invalida kao i demobilisanih boraca u Kantonu Sarajevo.