Skip to main content
Please wait...

Ministar Kazazović sa saradnicima učestvovao u radu trodnevne konferencije Microsoft NetWork 5

azra.djozo (30, Apr 2015)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović sa svojim saradnicima prisustvovao je u ponedjeljak 27. aprila 2015. godine u Neumu otvaranju trodnevne Microsoft NetWork 5 konferencija, najvećoj u BiH iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija pod nazivom „MS Network 5“, koja je ove godine privukla više od 650 učesnika i 80 predavača.

Direktor Microsoft BiH Omar Krivošija na otvaranju je kazao da će ovogodišnja konferencija učesnicima ponuditi predavanja iz šest tematskih cjelina, i to predavanja vezana za razvoj, infrastrukturu i sigurnost, poslovnu upotrebu tehnoloških rješenja, predavanja stručnjaka iz MS Community, rješenja u oblasti obrazovanja i studije slučaja. Krivošija je prisutne upoznao i sa Microsoft strategijom vezanom za transformaciju poslovanja i nove poslovne prilike te se dotakao nadolazećih proizvoda, kao što su Windows 10 i Skype for Business, uz prezentaciju poslovnih Microsoft cloud servisa. Tokom otvaranja, a u okviru tehničkog dijela, prisutnima su se još obratili Damir Dizdarević, Adis Jugo i Paula Januszkiewicz stručnjaci sa Microsoft MVP titulom, koji su govorili o mogućnostima i uticaju informaciono-komunikacionih tehnologija na povećanje produktivnosti u modernom svijetu, odnosno sigurnosnim izazovima u kompleksnim IT sistemima.

Ministar Kazazović je aktivno učestvovao i u radu okruglog stola koji je organizovan u sklopu programa konferencije. Diskusija na temu „Kako zadržati mlade u BiH – može li IT industrija pomoći?“ imala je za cilj definisanje konkretnih projekata koji bi obezbijedili uslove da mladi IT stručnjaci ostanu u BiH i, kroz zaposlenje u IT sektoru, doprinesu ekonomskom i društvenom razvoju zemlje. Ovom prilikom, ministar Kazazović je u svojoj diskusiji naglasio potrebu modernizacije postojećih i otvaranje novih obrazovnih programa iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, stvaranje preduslova za obrazovanje odraslih kroz adekvatne programe, uvođenje predmeta infomatika i engleski u  nižim razredima osnovne škole kao i odgovor na zahtjeve i potrebe modernog doba. Doneseni zaključci sa ovog okruglog stola bit će upućeni svim nivoima vlasti kako bi podržali ove stavove te, kroz definisanje javnih politika, uskladili rad i djelovanje obrazovnih institucija i poslodavaca, s ciljem poduzimanja zajedničkih aktivnosti na razvoju što kvalitetnijeg kadra u IT industriji te omogućavanja zapošljavanja što većeg broja mladih ljudi u realnom sektoru.