Skip to main content
Please wait...

Osnovci polagali ispit za člana školske saobraćajne patrole

mediha.zugic (8, May 2015)

Učenici šestih razreda 11 osnovnih škola s područja općine Ilidža, te dvije osnovne škole iz Hadžića i jedne iz Trnova, položili su uspješno ispit za člana  školske saobraćajne patrole protekle sedmice. Testiranje su sproveli predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo i nastavnici koji su vršili osposobljavanje učenika za školske saobraćajne patrole. Prvim ispitima upriličenim u ilidžanskoj „Prvoj osnovnoj školi“ je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović koji je podržao realizaciju ovih aktivnosti i ukazao na značaj edukacije učenika iz oblasti saobraćajne kulture.

Isti ispit, u srijedu i četvrtak ove sedmice položilo je još 160 učenika iz osnovnih škola sa područja općine Novi Grad, te 56 osnovaca sa područja općine Novo Sarajevo.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je ranije donijelo Pravilnik o formiranju i radu školskih saobraćajnih patrola na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kojim je  propisana obaveza formiranja školskih saobraćajnih patrola za sve osnovne škole.

Kako su pojasnili u ovom ministarstvu, cilj formiranja tih patrola je povećanje svijesti učenika o značaju bezbjednog učešća u saobraćaju, te razvijanje vještina i usvajanje pozitivnih stavova o saobraćaju, a sve sa namjerom sprečavanja saobraćajnih nezgoda i povećanja nivoa saobraćajne kulture. Na ovaj način, učenici o saobraćaju uče u „prirodnoj“ situaciji, izlaskom na ulicu, te praktično primjenjuju znanja uvidjevši realne odnose u saobraćajnim situacijama.

„Od izuzetne koristi je da djeca putem opservacije i doživljenog iskustva u saobraćaju, izgrade pozitivne navike i stavove koji će im koristiti tokom cijelog života“, ističu u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Obuke učenika su trajale od oktobra prošle godine do kraja aprila 2015. godine. Oko 700 učenika šestih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo je prošlo kroz ovu obuku u tom periodu.