Skip to main content
Please wait...

Osigurana sredstva za nastavak rada Laboratorije za analizu polena u zraku

mediha.zugic (25, May 2015)

Sporazum o sufinansiranju rada Laboratorije za palinologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF), koja se bavi polen-monitoringom kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, potpisali su danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić i dekan ovog fakulteta Rifat Škrijelj. Monitoring polena je servisna djelatnost koja se obavlja u cilju pravovremenog informisanja građana o koncentracijama polena u zraku, kako bi oni koji pate od alergija poduzeli preventivne mjere u zaštiti svog zdravlja, odnosno organizovali svoj boravak na otvorenom i u prirodi. Prema Sporazumu, za ovu svrhu u 2015. godini će biti izdvojeno 18.647,00 KM iz Budžeta KS-a.

„Kontinuirana istraživanja ukazuju na prisustvo velikog broja različitih vrsta alergenih biljaka na prostoru Kantona Sarajevo, čiji polen izaziva neželjene efekte na stanovništvo, naročito djecu i starije osobe“, istakao je ministar Lukić, te je naglasio važnost postojanja ove  laboratorije za analizu polena, jedine u Bosni i Hercegovini.

„U Centru za ekologiju i prirodne resurse PMF-a, gdje se nalazi ova laboratorija su angažovani stručnjaci osposobljeni za kvalitativnu i kvantitativnu analizu polena u zraku. Svojim radom oni mogu doprinijeti razvoju sličnih laboratorija i u drugim dijelovima BiH, ali i svojim znanjem unaprijediti odluke i zakone u upravljanju kvalitetom zraka“, istakao je ministar Lukić. On je napomenuo i da monitoring, između ostalog, služi kao uputstvo KJP „Park“ i drugim preduzećima koja se bave uređenjem zelenih površina koje su to vrste drveća najveći uzročnici alergija, kako bi izbjegli njihovu sadnju.

Dekan Škrijelj je ovom prilikom izrazio zahvalnost resornom minsitarstvu jer je prepoznalo važnost rada ove laboratorije, kao i potrebu da građani budu informisani šta to može biti prijetnja njihovom zdravlju.

Koncentracija polena u zraku se prati tokom polenske sezone putem dvije mjerne stanice i to jedne postavljene na zgradi PMF-a i jedne na zgradi Općine Stari Grad. Sedmični izvještaji o njihovom prisustvu objavljuju se na web stranici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS http://mpz.ks.gov.ba/.

"Pomoću tih aparata prikupljamo uzorke zraka koje kasnije obrađujemo u laboratoriji, tako se dobijaju podaci o koncentraciji polena različitih vrsta. Podaci ponekad mogu biti zabrinjavajući, ali se koncentracije stalno mijenjaju i uvjetovane  su vremenom cvjetanja pojedinih biljaka, kao na primjer, ambrozije. Te informacije građani mogu naći na web stranici Ministarstva“, naglasila je profesorica na PMF-u Senka Barudanović, navodeći da su  najčešći uzročnici alergija lijeska, breza, joha, drvenaste vrste koje cvjetaju u proljeće, a tokom godine je to trava i korovske vrste.

Kako je najavio ministar Lukić, mjerenje prisustva polena u zraku je osnova i za uspostavu polenskog kalendara za Kanton Sarajevo, u svrhu predviđanja početka sezone polinacije. Kalendar bi trebao biti izrađen do početka naredne godine, a njegovu izradu finansira Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS sredstvima u iznosu od 20.000,00 KM.  Također, ovo ministarstvo finansira Projekt izrade digitalnog registra ambrozije, kroz koji će se detektovati staništa ove alergene biljke kako bi se moglo pristupiti njenom intenzivnom uklanjanju. Vrijednost ovog projekta je oko 55.000,00 KM.