Skip to main content
Please wait...

Obilježena 23. godišnjica od masakra u Ferhadiji: U redu za hljeb ubijeno 26 Sarajlija

mediha.zugic (27, May 2015)

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedavajućim Skupštine Sejom Bukvom i premijerom Elmedinom Konakovićem položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Ferhadija. Na ovaj dan, prije 23 godine, sa agresorskih položaja je ispaljena minobacačka granata kalibra 82 mm od čijeg je rasprskavajućeg dejstva smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 naših sugrađana. Bilo je to prvo masovno stradanje civila u opkoljenom Sarajevu tokom protekle agresije.

„Naši sugrađani su ubijeni dok su stajali u redu za hljeb. To je još jedan dokaz šta je rat u Bosni i Hercegovini učinio nedužnim civilima” , kazao je predsjedavajući Bukva.
 
Ovakva sjećanja, istakao je premijer Konaković, trebala bi biti u našoj svijesti pravi korektori,  te kao takvi uticati na donošenje odluka, posebno kada je riječ o šehidima i palim borcima, te svim pripadnicima boračke populacije i civilnim žrtvama rata.
 
"Nikada nećemo odustati od zahtjeva da budu procesuirani svi koji su počinili  strašne zločine u Sarajevu", dodao  je premijer Konaković.
 
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS  Karolina Karačić podsjetila je da su građani Sarajeva ubijani sa namjerom i da  niko ne može reći da je to bilo slučajno.

„Jer, pogibije civila smo, osim na ovom mjestu, vidjeli poslije i u redovima za vodu kod Daira i na Dobrinji, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom potoku, tokom sankanja djece na Alipašinom polju i dječije igre na Bistriku, na pijaci Markale, Gradskoj tržnici i brojnim drugim mjestima“, navela je u svom obraćanju prisutnima ministrica Karačić.

U redu za hljeb živote su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Na mjesto njihove pogibije  cvijeće  su položili i rodbina i prijatelji, te delegacije Grada Sarajeva, Općine Centar, Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, te brojnih drugih organizacija i udruženja.