Skip to main content
Please wait...

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili Zakon o dopunama Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima

azra.djozo (27, May 2015)

Današnje zasjedanje zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su počeli razmatranjem tri preostale tačke dnevnog reda Druge radne sjednice, a prva od njih je bila Izvještaj o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2014.godini kojeg su, nakon kraće rasprave, usvojili. Nakon toga, saslušali su i izvještaje o zaduženju Kantona Sarajevo kod UniCredit Banke, Intesa Sanpaolo Banke i Union Banke kao i kod BBI banke d.d Sarajevo te ih primili k znanju. Ministar finansija Jasmin Halebić kazao je, ovom prilikom, da je Vlada Kantona Sarajevo ranije donijela odluke o zaduženju Kantona Sarajevo za kredit u iznosu od osam miliona KM kod UniCredit Bank d.d. Mosta, za kredit od četiri miliona KM kod Intesa Sanpaolo Banke d.d. BiH te postupak zaduženja za LOT II kod BBI Banke d.d. Sarajevo od šest miliona KM.

U nastavku zasjedanja, predsjedavajući Skupštine KS Sejo Bukva otvorio je Treću radnu sjednicu na početku koje su zastupnici, po skraćenom postupku, raspravljali o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima Kantona Sarajevo te ga usvojili. Ministar kulture i sporta Samer Rešidat naglasio je da će se ovim zakonom umjetnicima omogućiti da daju doprinos kulturnim programima koji se organizuju uz podršku Vlade i Ministarstva kulture i sporta. Dodao je da pravo na uplatu doprinosa za penzijsko- invalidsko osiguranje imaju umjetnici koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće u Kantonu Sarajevo.

“Umjetnici dva puta godišnje bez naknade, uz prethodni poziv, moraju dati doprinos u organiziranju kulturnih manifestacija od javnog interesa kao što su Dani Kantona, Baščaršijske noći, Sarajevska zima i Izbor sportiste Kantona Sarajevo, kao i književnih manifestacija, izložbi, koncerata, modnih revija i drugih umjetničkih aktivnosti”, objasnio je Rešidat. Istakao je i da ukoliko umjetnik neopravdano odbije poziv da potpiše ugovor, prestaje mu status istaknutog samostalnog umjetnika.