Skip to main content
Please wait...

Najavljeno potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji Kantonalnog odbora SSSBiH i Vlade KS

azra.djozo (2, Jun 2015)

Predstavnici Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH koje je predvodio predsjednik Franjo Rener i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavili su danas potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji kojim će se ubuduće u partnerskom dijalogu zajednički pokušati iznaći najbolja rješenja aktuelnih ekonomsko-socijalnih problema u KS.

„S obzirom da je za našu zemlju jučer stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji iz kojeg će proizići čitav set vrlo bitnih promjena pomenuti dijalog i zajednički rad bit će nam itetako neophodan“, kazao je predsjednik Rener ovom prilikom. Obrazložio je da je buduća aktivna saradnja značajna i zbog toga što će biti potrebno riješiti nagomilane probleme u komunalnim preduzećima te pokušati osigurati bar dio sredstva za izmirenje izvšnih sudskih presuda po tužbama podnešenim protiv KS. 

Najavljeno je i pokretanje procedura za izmjenu i dopunu kolektivnih ugovora koji se primjenjuju u oblasti obrazovanja u KS kao i pregovori sa sindikatima tim povodom.

Premijer Konaković je rekao da su uposlenici i sindikati potpuno realni i svjesni svih problema i budžetskog deficita u KS te da su njihovi zahtjevi u skladu s tim veoma realni.

„I ova Vlada se od početka svog djelovanja odrekla svih privilegija potpuno svjesna stanja u kojem se KS nalazi te očekuje da zajedničkim radom sa sindikatima pronađe najbolja rješenja za izlazak iz ove situacije“, naglasio je premijer Konaković i najavio razgovore te otvoren dijalog o pripremljenom rebalansu Budžeta za ovu godinu.

 Premijer Konaković je, također, iskazao zadovoljstvo što predstavnici sindikata i vlasti imaju jedinstven stav o inicijativi nekih kantona da se izmjeni aktuelni princip raspodjele javnih prihoda na nivou Federacije BiH.

„Mi jesmo za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ali da koeficijente donesemo po kriteriju koji se primjenjuje u svim evropskim zemljama, gdje bi najviše prihoda bilo usmjereno u kanton koji najviše i ubire poreza, a to je Kanton Sarajevo koji trećinu tih prihoda uplaćuje prema Upravi za indirektno oporezivanje“, objasnio je premijer Konaković.

Bilo je riječi i o unapređenju rada Kantonalnog tužilaštva i Uprave za inspekcijske poslove čiji će rad i aktivnosti u narednom periodu biti posebno podržane od ove Vlade, a s čim su se složili prisutni predstavnici sindikata. Svi su iskazali potrebu za što hitnije suzbijanje „crnog tržišta rada“ te stvaranje povoljnijih uvjeta za razvoj Kantona Sarajevo, jer je evidentno da ponovno raste interes za inostrana ulaganja.

„Zalažemo se za unapređenje rada Tužilaštva i inspekcija te tražimo pokretanje odgovornosti protiv svih onih koji su svjesno načinili štetu po ustanovu na čijem su čelu ili po Kanton Sarajevo“, iznio je stav Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture kojeg predstavlja Faruk Bešlić.

„Krenuli smo u beskompromisnu borbu protiv svih koji rade kako ne treba i u njoj ćemo istrajati“, istakao je premijer Konaković na kraju sastanka, što su podržali svi prisutni.

Sastanku su prisustvovali i članovi KO SSSBIH Ramiz Čustović i Himzo Devedžija.