Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo privrede KS, nakon uvida u projektnu dokumentaciju, informiše javnost: Sječa šume na lokalitetu Ramin greben/Podgradina je planska

azra.djozo (22, Jun 2015)

Povodom nedavnih objava u pojedinim medijima o „brutalnoj“ sječi šume na lokalitetu Ramin greben/Podgradina na Bjelašnici, kako su je okarakterisali, a koju realizuje KJP “Sarajevo-šume“ u odjelu 42, odsjeci „a“ i „b“, GJ Zujevina, Ministarstvo privrede KS želi potpuno informisati javnost o sljedećim činjenicama:

“Uvidom u postojeću projektnu dokumentaciju, ustanovljeno je da su KJP ‘Sarajevo – šume’ izradile projekt redovne sječe br. OJ0304-42-ZJ te za isti izvršili prijavu redovne sječe na pomenutom lokalitetu nadležnoj kantonalnoj inspekciji za šumarstvo br. 0103-3884-4A/14 23. aprila 2015. godine. Prilikom pregleda pomenute dokumentacije, potvrđeno je da stvarni intenzitet sječa u pomenutom odjelu nije prevazišao intenzitet sječa predviđen šumsko-privrednom osnovom, odnosno zvaničnim elaboratom koji predstavlja bazu za projektovanje redovnih sječa. Prema važećoj šumsko privrednoj osnovi, predviđeni ukupni intenzitet sječa je 14,20 posto, dok je ostvareni intenzitet sječe na ovom području 11,80 posto u odnosu na ukupnu drvnu masu koja se nalazi u odjelu 42. Iz navedenog se vidi da nije tačan navod da se radi o zahvatu od 80 posto, kako su pojedini mediji prenijeli. Inače, sječa šume se vrši samo na bazi usvojenog projekta za izvođenje koji je urađen na bazi odobrenih godišnjih i srednjoročnih planova gospodarenja. Projekt za izvođenje mogu izrađivati diplomirani inženjeri/masteri šumarstva sa najmanje dvije godine staža u struci što je propisano članom 12. tačkom 4. Zakona o šumama Kantona Sarajevo.

Infrastruktura koja se pominje u pomenutim objavama, kao što su šumske caste koje vode prema planinarskim domovima na Stanarima i Podgradini su izgrađene od strane šumarskog preduzeća koje vrši i njihovo održavanje. U zimskom periodu u momentu kada preduzeće nije imalo interes za čišćenje snijega na ovoj putnoj komunikaciji zbog saradnje sa planinarskim društvom izvršeno je čišćenje puta u većem broju slučajeva proteklih godina.

Traktorski putevi  kroz  konkretni odjel 42 su izgrađeni za potrebe  KJP ‘Sarajevo - šume’, a isti su većim dijelom obilježeni kao planinarske staze. Tako izgrađene traktorske vlake, odnosno staze se koriste i na rapolaganju su svim zainteresovanim ljubiteljima prirode. Zbog toga se one redovno održavaju od strane korisnika šuma, u ovom slučaju KJP ‘Sarajevo - šuma’. 

KJP ‘Sarajevo-šume’ će nakon završetka radova sve oštećene staze sanirati i vratiti ih u prvobitno stanje i staviti na raspolaganje za dalje korištenje.

Na lice mjesta, a po objavljenim medijskim objavama, izašla je i Kantonalna šumarska inspekcija koja nije konstatovala nedostatke u radu”, navode iz Ministarstva privrede KS.

Zapisnik Kantonalne šumarske inspekcije objavljujemo u prilogu reakcije resornog ministarstva.