Skip to main content
Please wait...

Ministarstvo privrede KS i mađarsko dioničko društvo za šumarstvo simbolično ozvaničili početak saradnje

mediha.zugic (30, Jun 2015)

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i direktor Mecsekerdő-Zatvorenog dioničkog društva za šumarstvo u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede Mađarske Laslo Kesi razmijenili su danas simbolične poklone u znak buduće saradnje i partnerstva.  

Prema Protokolu o petogodišnjoj saradnji koji su potpisali jučer, Ministarstvo privrede KS i ovo Društvo opredijelili su se na saradnju i razmjenu iskustava u održivom gospodarenju šumama, unapređenju šumarstva, turizma i lova, kao i zaštiti šumskih resursa. U interesu obje strane je i zajedničko apliciranje na sredstva pretpristupnih i pristupnih  IPA fondova za razvoj privrede, u čemu ova mađarska kompanija ima iskustva, te bi mogla pomoći Kantonu da dođe do potrebnih sredstava.

„Želimo da ovim simboličnim gestom označimo početak naše, nadamo se, dobre saradnje“, rekao je ministar Šabić ovom prilikom. On je gostu iz Mađarske uručio poklon-suvenir tradicionalnih bosanskih vrata  i Monografiju bosanskohercegovačkih šuma.

U okviru trodnevne posjete Kantonu Sarajevo predstavnici mađarske kompanije su obišli nekoliko lokaliteta na Igmanu i Bjelašnici, posjetili Bijambare i Vrelo Bosne, te se susreli sa predstavnicima Šumarskog fakulteta i Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH. Tom je prilikom  dogovorena i uzvratna posjeta delegacije Kantona ovom Društvu a u cilju konkretizacije budućih zajedničkih projekata.

Kompanija Mecsekerdő upravlja šumama na 55 hiljada hektara u županiji Baranja na jugu Mađarske. Taj prostor je veoma bogat prirodnim resursima, a čak 75 posto šuma se nalazi pod prirodnom zaštitom.