Skip to main content
Please wait...

USAID i Ambasada Republike Češke potpisali Sporazum čiji je cilj deinstitucionalizacija osoba s invaliditetom

mediha.zugic (27, Jul 2015)

Inicijativu za promoviranje odgovorne deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom u BiH pokrenule su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasada Republike Češke. Tim povodom njihovi predstavnici danas su potpisali Sporazum o saradnji, a namjera je da se lokalnim zajednicama pruži tehnička pomoć i grantovi kako bi se podržala odgovorna deinstucionalizacija djece i odraslih u BiH sa intelektualnim, psihičkim i fizičkim poteškoćama, koji ipak mogu živjeti neovisno. Sporazum je simbolično potpisan u Servisnom centru za djecu s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, a  prisustvovali su mu ministar finansija KS Jasmin Halebić i stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS Nihada Čolić.

Direktor Misije USAID-a u BiH David Barth je istakao kako se sporazum potpisuje u vrijeme kad Sjedinjene Američke Države slave 25. godišnjicu Zakona o Amerikancima s invaliditetom. Donošenjem tog revolucionarnog zakona o građanskim pravima zabranjena je diskriminacija osoba s invaliditetom u svim sferama javnog života, te potaknuto osiguravanje pristupa zaposlenju, školama, prevoznim sredstvima, te svim javnim i privatnim mjestima otvorenim za javnost.

„Sada se tome moramo posvetiti i u BiH. Namjera nam je unaprijediti život osoba s invaliditetom, jer zaključati negdje te osobe i oduzeti im njihova prava predstavlja moralnu mrlju“, istakao je ovom prilikom Barth.

Ambasador Češke Jakub Skalnik je naveo kako vjeruje da je moguće dostići konačni cilj ovog poduhvata, da osobe s poteškoćama u razvoju mogu živjeti svoje živote na nivou na kojem žive njihovi sugrađani bez hendikepa. Istakao je  da su samostalan život i uključivanje u zajednicu ovim ljudima garantovani Konvencijom UN-a, a koju je BiH ratificirala još 2006. godine.

Procjenjuje se da oko 2.000 osoba s fizičkim i mentalnim poteškoćama u BiH žive u institucionalnom smještaju. Odgovorna deinstitucionalizacija je moguća i nužna, tvrdi direktor Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH Haris Haverić.

„U pitanju su sudbine brojnih osoba s invaliditetom u zavodima  i domovima zatvorenog tipa širom BiH. Ako znamo da svaki pojedinac ima pravo izbora, pravo da živi u krugu svojih najbližih, onda lokalna zajednica treba osigurati resurse za taj njihov život van institucije“, rekao je Haverić dodajući kako je namjera da ova inicijativa bude predstavljena svim lokalnim zajednicama u BiH, s ciljem njihovog uključivanja i osiguranja podrške.

Predsjednica Udruženja roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, Ines Kavalec je istakla da ova inicijativa i potpisani sporazum znače puno tim ljudima.

„Cilj nam je da naša djeca ostanu u svojim porodicama. Ne želimo ih se odreći  i poslati u instituciju jer ne postoji razlika u roditeljstvu i majčinstvu kada je u pitanju tipično i dijete s poteškoćama u razvoju. Sada smo sigurniji da će se u ovom društvu neko brinuti za našu djecu, kada mi to ne budemo mogli“, izjavila je Kavalec.

 Ovom prilikom je ozvaničeno  i otvaranje fonda za grantove u cilju realizacije navedene inicijative, a početna sredstva u iznosu od 150.000,00 dolara obezbijedile su USAID i Ambasada Republike Češke.