Skip to main content
Please wait...

Implementacija Programa prevencije ovisnosti kod djece i mladih od septembra u obrazovnim ustanovama Kantona Sarajevo

mediha.zugic (29, Jul 2015)

Implementacija Programa prevencije ovisnosti kod djece i mladih u Bosni i Hercegovini, bila je povod današnjeg sastanka federalne ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović,  ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića i predstavnika nevladine organizacije Zeleni polumjesec BiH.  Realizaciju ovog programa, koja bi trebala započeti na jesen u osnovnim, srednjim i visokoškolskim ustanovama Kantona Sarajevo, finansijski će podržati Ministarstvo zdravlja Republike Turske.  

„Radi se o velikom projektu koji namjeravamo realizirati u cijeloj BiH u saradnji sa resornim federalnim i kantonalnim ministarstvima, a uz superviziju Ministarstva civilnih poslova BiH“ , kazao je Redžo Čaušević, predsjednik Zelenog polumjeseca BiH, dodajući da se projekt duže vrijeme realizuje u obrazovnim institucijama Turske kao i da daje dobre rezultate.

Prema njegovim riječima, planirano je da se kroz organizaciju edukativnih radionica, te podjelu udžbenika i edukativnih materijala mladima i njihovim roditeljima približe  najozbiljniji zdravstveni izazovi današnjice, kao što su ovisnosti o alkoholu, duhanu, drogama, igrama na sreću i informacionim tehnologijama kao i njihove posljedice.

„U projekt će biti uključene stotine volontera i mladih ljudi stručnjaka u BiH koji će imati priliku da pokažu svoje znanje i da se afirmišu kroz taj rad. Za njih će biti organizirane i edukacije u Turskoj, a imat će priliku i da se upoznaju sa metodologijama rada u toj oblasti“, dodao je Čaušević.

Kako je najavljeno, narednih dana će biti potpisan sporazum o saradnji između nadležnih institucija i organizacija kojim će biti definisane buduće zajedničke aktivnosti u realizaciji ovog programa. Njegovom prvom fazom biće obuhvaćene obrazovne ustanove u Kantonu Sarajevo, te u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde,  Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu.