Skip to main content
Please wait...

Osigurana sredstva za sanaciju klizišta i izgradnju kanalizacione mreže na području općine Vogošća

azra.djozo (30, Jul 2015)

Sporazum o sufinansiranju projekata na području općine Vogošća iz Budžeta Kantona Sarajevo (KS) za ovu godinu od namjenskih sredstava potpisali su jutros ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić i pomoćnik načelnika ove općine za komunalne poslove Fetah Kadrić.

„Finansijskim sredstvima u iznosu od 227.126,05 KM resorno ministarstvo će sufinansirati projekte tipa sanacije klizišta te izgradnje i sanacije kanalizacione mreže u naseljima ove općine“, pojasnio je, ovom prilikom, ministar Hasanspahić. Dodao je da su ova sredstva izdvojena iz namjenskih sredstava prikupljenih kroz plaćanje vodne naknade i to sa budžetske pozicije od 6.000.000,00 KM, koliko je planirano u ovoj godini.

Prema riječima pomoćnika Kadrića, od ovih sredstava bit će rekonstruirane i neke lokalne saobraćajnice te izgrađeni neophodni potporni zidovi kako bi se spriječilo ranije pokrenuto klizanje tla.

„Izgradit ćemo i novu kanalizacionu mrežu u dijelu naselja Hotonj i Kobilja Glava te u podnožju klizišta Bušća“, konkretno je dodao Kadrić te naglasio izuzetnu važnost i značaj ovih projekata za unapređenje života stanovnika ovih naselja. Istakao je i da su provedene zakonske procedure javnih nabavki, kao da je i pripremljena potrebna projektna dokumentacija, tako da će radovi početi već početkom sljedeće sedmice i biti okončani do kraja godine.

Nadzor i kontrolu rada vršit će Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture i Ured za inspekcijski nadzor i korištenje sredstava iz Budžeta KS Ministarstva finansija, dok će izvođenje radova na terenu kontrolisati uposlenici Zavoda za izgradnju KS.