Skip to main content
Please wait...

Međunarodni teniski turnir “Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2015“ održat će se od 16. do 22. augusta

mediha.zugic (13, Aug 2015)

Kanton Sarajevo je i ove godine pokrovitelj Međunarodnog teniskog turnira “Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2015 – Memorijal: Namik Terzimehić i Juan Antonio Samaranch”, koji će biti održan od 16. do 22. augusta na teniskim terenima “HEAD Teniske akademije” na Koševu.

Turnir se organizuje za tenisere i teniserke do 16 godina. Ovo je prvi evropski ETA teniski turnir druge jakosne kategorije na prostorima Bosne i Hercegovine, a treći u regiji.

Kako je na press konferenciji danas najavio predsjednik Izvršnog odbora Teniskog kluba „Tenis Pro“ Sarajevo Haris Kafedžić, učešće na 19. turniru prijavilo je 147 takmičarki i takmičara iz 24 države, među kojima i iz Australije i Kanade. Prvi nositelj u konkurenciji juniora je Ioan Luka Vidan iz Rumunije. Prva nositeljica među juniorkama je Darja Semenistaja iz Latvije a druga naša reprezentativka Laura Tomić.

U ime TK „Tenis Pro“ i organizatora turnira, Kafedžić je posebnu zahvalnost izrazio Kantonu Sarajevo koji putem Ministarstva kulture i sporta KS kontinuirano podržava ovaj turnir, sponzorima „BH Telecom“-u i firmi „Alogen“ , te ostalim prijateljima turnira.

Ideja o održavanju turnira je nastala u saradnji sa španskim Kraljevskim klubom iz Barcelone „RTC Barcelona- 1899“, sa osnovnim motom promocije zdravog odrastanja mladih ljudi.

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić je istakao da je 19 godina održavanja turnira na zavidnom nivou velika tradicija, na čemu je čestitao rukovodstvu TK „Tenis pro“ i ostalim organizatorima turnira. Istakao je da je zahvaljujući ovom turniru stvorena mogućnost mladim teniserkama i teniserima iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama, te je podsjetio na velika teniska imena koja su dosada učestvovala na turniru i doprinijela njegovom visokom renomeu poput Marina Čilića, Ivana Dodiga, Mirze Bašića, Aldina Šetkića, Damira Džumhura, Mervane Jugić...

Svečano otvaranje turnira održat će se u ponedjeljak 17. augusta  u 19:30 sati, dok će glavni dio turnira početi u utorak u 09:00 sati. Četvrtfinalni mečevi odigrat će se u srijedu 19. augusta u 09:00 sati, a polufinalni mečevi u petak 21. augusta u 10:00 sati. Finalni mečevi će se održati u subotu 22. augusta u 10:00 sati, a potom i ceremonija proglašenja pobjednika sa dodjelom pehara i nagrada najboljima. Ulaz za sve posjetitelje turnira će biti besplatan.

Ovaj turnir ima i memorijalni karakter, jer se održava znak sjećanja na osnivača TK "Tenis Pro 1996" Namika Terzimehića i velikog prijatelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine Juana Antonia Samarancha.