Skip to main content
Please wait...

Predstavnici Delegacije EU u BiH kod predsjedavajućeg Bukve i premijera Konakovića: Kantoni su važan dio reformskih procesa u BiH

lamija.bojadzic (4, Sep 2015)

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sejo Bukva i premijer Kantona Elmedin Konaković sastali su se danas sa Orlandom Fuscom, šefom Odjela Delegacije EU u BiH za saradnju sa parlamentima, vladama i političkim partijama u BiH  i njegovim saradnikom Slavomirom Gogom.

Naglašavajući ulogu i nadležnost kantona u kontekstu evropskih integrativnih procesa, gosti su se interesirali o aktuelnim procesima i dešavanjima u Kantonu Sarajevo kao i o potrebama u kojima ovaj dio Delegacije EU u BiH može biti od pomoći kantonalnim vlastima:

"Upoznati ste sa pravcima i opredjeljenima ove Skupštine i Vlade da pokrenemo mnoge procese za koje naši prethodnici nisu imali hrabrosti. Borba protiv korupcije i kriminala unutar javne uprave važan je dio našeg djelovanja. Spremamo nekoliko važnih zakona koji će biti okvir i pravila po kojima želimo urediti oblasti važne za kvalitet života naših građana,", istakao je Konaković. On je poručio da pomoć može biti dragocjena u edukaciji i osposobljavanju ljudi kako bi mogli koristiti fondove koje nam stoje na raspolaganju nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji.

Razgovaralo se o zastoju izazvanom krizom vlasti na federalnom nivou. Čekanje na važne  federalne zakoni, kao što su Zakon o šumama i Zakon o turizmu, zakoni u oblasti fiskalne politike  otežava uređenje stanja u tim oblastima na nivou kantona. Iz Delegacije EU u BIH naglašavaju važnost donošenja federalnih zakona koji su dio reformskih agendi. Tu posebno ističu Zakon o javnoj upravi i Zakon o državnoj službi koji, kako ističu, treba donijeti prvo na nivou Federacije BiH pa prema njemu uređivati te oblasti u kantonima FBiH.

Predsjedavajući Bukva ovom prilikom je naglasio da funkcioniranje Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo može biti primjer dobrog rada i saradnje:

"Mi u Kantonu Sarajevo pokazujemo da za dobre rezultate treba dobar tim i mi ga ovdje imamo. Ne mogu se sve stvari promijeniti preko noći, ali nas raduje da Vlada ima jasan program rješavanja nagomilanih problema. Sa dobrom komunikacijom i saradnjom, Skupština i Vlada će uspješno odgovoriti na izazove pred nama", poručio je predsjedavajući Bukva.

Iz Delegacije EU u BiH posebno je pozdravljena uloga Kantona Sarajevo u ponovnom otvaranju Zemaljskog muzeja, preuzimanje dijela finansijskih obaveza i opredjeljenje da i ubuduće finansijski podržava Muzej. Takođe je izražena nada da će i države članice Evropske unije nastaviti podržavati započete akcije u korist Zemaljskog muzeja u Sarajevu.