Skip to main content
Please wait...

Sarajevo kao regionalni centar obrazovanja: Stvoriti intelektualnu dinamiku i zadržati ljude

lamija.bojadzic (10, Sep 2015)

Projekt i vizija Sarajeva kao regionalnog centra obrazovanja, o kojem je bilo riječi i na nedavno održanom Sarajevo Biznis Forumu, predstavljen je danas Ismailu Hakki Turunçu, vijećniku i savjetniku istanbulskog gradonačelnika, koji predvodi veliku istanbulsku delegaciju u radnoj posjeti Sarajevu.

"Naš najveći kapital su ljudi, obrazovani i  kvalitetni, a istovremeno njihov odlazak odavde jeste  naš najveći problem. Ideja kreiranja Sarajeva kao obrazovnog centra nailazi na sve veće razumijevanje i podršku i u njoj vidimo kvalitetnu mogućnost da naše intelektualne potencijale zadržimo ovdje. Podrška nam treba da napravimo temelj, a imamo kapaciteta da sami gradimo dalje", rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je sa Amerom Bukvićem, direktorom BBI banke prezentirao ovu ideju i koncept budućeg razvoja u tom pravcu.

U Sarajevu trenutno se školuje 2.000 studenata iz Turske. Jačanje i podizanje kvaliteta programa i edukatora na turskom univerzitetu ovdje, ali i otvaranje paralelnih  kvalitetnih programa  na našim drugim univerzitetima privuklo bi ovdje još više stranih studenata, ne samo iz Turske, nego iz brojnih zemalja Zaljeva i drugih destinacija.

"Za pet godina ovdje bi se napravilo jezgro kvalitetne i priznate edukacije. Dolazak studenata znači povećanje potrebe za kvalitetnim edukatorima u čemu vidimo šansu da obrazovani ljudi imaju interes da ostanu i rade ovdje. To otvara i druge perspektive, integraciju ljudi, jačanje veza, kretanja ljudi, promet i komunikacije, turizam" pojašnjava Bukvić. Osnovna poruka i cilj jeste, kako naglašava, upaliti svjetlo ovdje, stvoriti intelektualnu dinamiku, jer tržište postaje zasićeno  zgradama, centrima, naseljima, fokus treba biti na ljudima, njihovom obrazovanju i zapošljavanju.

Čitav projekt se bazira i na povezivanju sa obrazovnim centrima u regiji, a podršku već ima, sa   najviših mjesta u  Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori. Gost iz Istanbula je čestitao na, kako kaže sam, jednom ovako jakom i logičnom projektu. Poseban njegov kvalitet je njegov cilj, a to je formiranje zdravog pojedinca, pa tako i zdravog društva. Projekt će prenijeti i predstaviti u Istanbulu, a razgovori i konkretni dogovori biće nastavljeni, kako u Sarajevu, tako i u Istanbulu.