Skip to main content
Please wait...

Kanton Sarajevo finansira nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Općini Ilijaš

mediha.zugic (23, Sep 2015)

Kanton Sarajevo izdvojio je 233.000,00 KM za nastavak realizacije projekata izgradnje fekalne kanalizacione mreže na području općine Ilijaš, u mjesnim zajednicama Ljubinići, Stari Ilijaš, Luka, Malešići i Ilijaš Grad. Sporazum o finansiranju/sufinansiranju tih projekata potpisao je danas ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem.

Po riječima ministra Hasanspahića to su namjenska sredstava prikupljena kroz plaćanje vodne naknade.

„Kanton Sarajevo je iz Budžeta za ovu godinu izdvojio ukupno 450.000,00 KM za realizaciju projekata izgradnje i rekonstrukcije kanalizacione mreže u općini Ilijaš. Sredstva predviđena ovim sporazumom osigurana su Rebalansom Budžeta i nadam se da će biti dostatna kako bi se započeti projekti okončali do kraja godine“, rekao je ministar Hasanspahić.

Prema ovom sporazumu, predviđena je gradnja nove kanalizacione mreže u ovoj općini u dužini od 1800 metara. Od toga će u naselju Ljubinići biti izgrađeno 386 metara, u naselju Donja Karaula u MZ Stari Ilijaš 513 metara, naselju Donja Luka 376 metara, u naselju Bosna u MZ Malešići 130 metara te u naselju Kadarići u MZ Ilijaš Grad 402 metra kanalizacione mreže.

„Općina je te projekte definisala kao prioritetne u ovoj godini. Radi se o nastavku radova na gradnji fekalne kanalizacione mreže u navedenim naseljima, izuzev u Donjoj Karauli gdje započinjemo prvu fazu radova“, istakao je načenik Fazlić. Kazao je da bi uskoro trebali biti potpisani i ugovori sa izvođačima radova, te da bi radovi trebali biti okončani do kraja godine.

Zakonske procedure neophodne za realizaciju ovih projekata provest će Općina Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem građevinskih radova će vršiti Zavod za izgradnju KS.