Skip to main content
Please wait...

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo: Donesen Zakon o obrazovanju odraslih u Kantonu Sarajevo

lamija.bojadzic (7, Oct 2015)

Na Sedmoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici su jednoglasno donijeli Zakon o obrazovanju odraslih u KS kojim se po prvi put zakonski uređuje i definiše proces cjeloživotnog učenja, načini i verifikacija, prekvalifikacija i dokvalifikacija radne snage za potrebe tržišta rada, a brojnim licima sa evidencija nezaposlenih daje mogućnost da steknu prvo formalno obrazovanje i prvo zanimanje. Zakon je pripreman i oblikovan u saradnji sa privrednim subjektima, nevladinim sektorom, Službom za zapošljavanje, obrazovnim ustanovama i usklađen je sa državnim aktima koji tretiraju ovu oblast kao i  evropskim smjernicima uređenja ovakve edukacije.

Utvrđene su danas po skraćenom postupku izmjene i dopune dva zakona, a to su Zakon o preuzimanju izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija kao i Zakon o izmjenama Zakona o komunalnim djelatnostima. Prva izmjena omogućava općinama kao zajmodavcima poslovnih prostora da na brži način rješavaju probleme koje imaju sa zakupcima svojih poslovnih prostora, a koji ne plaćaju naknade zakupa, a zbog dugih sudskih sporova koji se vode zbog toga, općine nisu mogle doći u posjed tih prosotora. Izmjena drugog zakona tiče se povećanja novčanih kazni za pravna i fizička lica koje krše Zakon o komunalnoj djelatnosti.

Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika i savjetnika u Kantonu Sarajevo našao se na dnevnom redu današnje sjednice u formi prednacrta, iz razloga što pravno regulisanje ove oblasti na ovaj način, po mišljenju zastupnika, treba tretirati u više faza. Uz razmatranje ovog Zakona danas, Skupština je zaključila da ovaj Zakon treba razmatrati prije nego se donese budžet za narednu godinu, da mora biti zasnovan na načelima ustavnosti, pravnoj usklađenosti, provodivosti i nepovredivosti ličnosti.

Takođe, Zakonom treba preciznije urediti definisanje izabranih zvaničnika, imenovanih zvaničnika, savjetnika i njihovih srodnika, definisanje prava imovine i stvari koje će biti obuhvaćene Zakonom, preciznije definisanje nadležnosti Agencije i nadzora nad njenim radom. Vladi je ostavljeno do 45 dana da Zakon definiše u skladu sa ovim smjernicima i u formi Nacrta uputi prema Skupštini KS.

Programi rada 12 javnih ustanova u oblasti kulture za 2015. godinu podržani su danas u Skupštini Kantona, dok izvještaji o radu KJKP "Gras" za 2013. i 2014. godinu nisu dobili prolaznu ocjenu.

U okviru pitanja i incijativa zastupnika, Skupština je prihvatila inicijativu zastupnika Mirsada Pindže te donijela zaključak kojim je zadužila ministarstva i Vladu Kantona Sarajevo da u narednih 30 dana pripreme izmjene zakona i podzakonskih akata javnih ustanova, agencija, direkcija, fondova i zavoda čiji je osnivač Kanton, definiše odredbe koje će onemogućiti da izabrani i imenovani zvaničnici budu imenovani u upravljačkim i rukovodećim strukturama spomenutih ustanova.