Skip to main content
Please wait...

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo: Usvojen Akcioni plan za borbu protiv korupcije Vlade KS 2015-2019.

lamija.bojadzic (15, Oct 2015)

Akcioni plan za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo 2015-2019., koji je usvojen na današnjoj sjednici, usklađen je sa općim principima i načelima državne Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. te definiše ulogu Kantona Sarajevo u procesu provođenja antikorupcijskih aktivnosti. Kanton Sarajevo je prvi kanton koji je donio svoj Akcioni planom u kojem su predviđene konkretne aktivnosti neophodne za realizaciju strateških ciljeva. On uključuje proaktivan angažman institucija sa javnim ovlaštenjima, kao i društva u cjelini. Posebno značajnim doprinosom borbi protiv korupcije Vlada smatra aktivnije učešće organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija te će u tom smislu biti stvorene realne pretpostavke za njihovo proaktivno učešće u borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo.

Plan u svom operativnom dijelu tretira sprečavanje korupcije te obrazovanje i širenje svijesti o štetnosti korupcije. Prema Planu, naprimjer, potrebno je ustanoviti obavezu javnog objavljivanja ugovora o javnoj nabavci za sve budžetske korisnike u Kantonu Sarajevo. Jedna od predviđenih mjera je analiza potrebe i mogućnosti povremenog internog premještaja u okviru istog organa, u onim oblastima rada i radnim mjestima u kojima je na temelju pregleda rizika ustanovljen rizik od korupcije.

Potrebno je i reducirati slabosti (prije svega privilegiranje osoba radi stranačkog ili drugog opredjeljenja, porijekla, osobnih ili porodičnih veza) u procesima zapošljavanja, ocjenjivanja rada i napredovanja u službi te uspostaviti otvorene komunikacijske kanale u javnim institucijama u Kantonu Sarajevo u cilju davanja poticaja klijentima ili državnim službenicima da izvijeste o korupciji, definiše se u nekim od aktivnosti iz ovog Plana. Za monitoring i  koordinaciju provođenja ovog Akcionog plana biće zadužen poseban Tim koji je danas Vlada i imenovala, a integralni tekst Akcionog plana biće objavljen na web stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Vlada je prihvatila Sporazum o zajedničkoj saradnji u organizaciji instruktivne nastave za učenike osnovne škole sa područja naseljenog mjesta Vrbanjci-Kotor Varoš i Konjević Polja- Bratunac za prvo polugodište školske 2015/2016. godine te dala saglasnost premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću da u ime Vlade Kantona Sarajevo potpiše Sporazum o  ovoj zajedničkoj saradnji.

Ovim sporazumom, kojem bi uz Vladu Kantona Sarajevo potpisnici bili Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica i Vlada Zeničko – dobojskog kantona,  strane potpisnice bi se sporazumjele o daljem, zajedničkom i koordiniranom načinu postupanja u namjeri osiguranja svih neophodnih uvjeta u organizovanju instruktivne nastave za učenike osnovne škole sa područja naseljenog mjesta Vrbanjci-Kotor Varoš i Konjević Polja-Bratunac te rješavanja svih pratećih aktuelnih pitanja iz segmenta nesmetane realizacije ostvarivanja mogućnosti prava za nastavak nastave u prvom polugodištu školske 2015/2016. godine.