Skip to main content
Please wait...

Sanela Memić i Belma Gijo predale zahtjeve Dobrinjske inicijative premijeru Konakoviću

azra.djozo (16, Oct 2015)

Predstavnice Dobrinjske inicijative Sanela Memić i Belma Gijo predale su danas premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću zahtjeve Dobrinjske inicijative kojima žele unaprijediti uslove života u svom naselju, među kojima je ključno uređenje i nadzor nad  sportskim igralištima, posebno onim namijenjenim djeci Dobrinje.

„Naši zahtjevi proistekli su, nažalost, nakon što je na jednom od takvih igrališta život izgubio dvanaestogodišnji dječak Salih Pačariz i ovim smo tužnim događajem obavezani svi mi da učinimo nešto radikalno kako bi sigurnost igre naše djece bila maksimalna“, kazala je Memić te pozvala premijera Konakovića da potpiše „Peticiju za sigurnost igre naše djece“.

Premijer Konaković je istakao kako će i on biti potpisnik pomenute on-line peticije te da njihove zahtjeve upotpunosti podržava, kao i da bi prisustvovao nedavno organizovanom protestu građana Dobrinje, ali nije mogao, jer je tog dana bio van granica naše države.

Informisao ih je i da je za ponedjeljak zakazan sastanak kojem će prisustvovati te zajedno sa predstavnicima svih općina dogovoriti poduzimanje konkretnih koraka kako bi sigurnost sportskih javnih površina, posebno dječijih parkova, bila podignuta na najveći nivo, a o čijem ishodu će predstavnice ove inicijative dobiti cjelovitu informaciju iz kabineta premijera.

„Zatražio sam od Ministarstva unutrašnjih poslova, Tužilaštva i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da poduzmu sve mjere i radnje s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja u slučaju stradanja dječaka Saliha Pačariza, kao i eventualne odgovornosti“, izvijestio je predstavnice Dobrinjske inicijative premijer Konaković te dodao kako je Vlada KS zatražila od Zavoda za izgradnju sve informacije vezane za status ovog igrališta.

Najavio je da će biti omogućeno postavljanje tzv. „sigurnih golova“ na sportska igrališta za koje Vlada KS već ima konkretne ponude, a što će biti dio rješenja ove problematike.

Belma Gijo je ovom prilikom istakla da svi oni iz Dobrinjske inicijative žele sistemsko rješenje ovog problema koje će podrazumijevati i izmjenu i unapređenje aktuelnih zakonskih rješenja te izradu novih.