Skip to main content
Please wait...

Prvi radni sastanak Tima za monitoring i koordinaciju provođenja Akcionog plana za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo 2015 – 2019.

lamija.bojadzic (30, Oct 2015)

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo 15. oktobra donijela svoj Akcioni plan za borbu protiv korupcije  2015 – 2019. godine te imenovala Tim za monitoring i koordinaciju provođenja tog Akcionog plana, danas je prvim radnim sastankom Tim i formalno počeo svoj rad. Tim čine predstavnici Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, ministarstava te javnih kantonalnih institucija, a o važnosti uspostavljanja tijela koje će biti udarna igla Vlade u borbi protiv korupcije govorio je, ovom prilikom, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković:

"Pred vama je zadatak kontrole ozbiljnih procesa koji smo mi kao Vlada u ovih proteklih sedam mjeseci prepoznali i po prvi put se počeli hvatati u koštac s njima. To su procesi koji su u sebi imali mnogo ličnih interesa, kreiranja, unutar sistema države, otuđenih malih sistema u svrhu kontrole i ostvarivanja lične dobiti. Na površinu izlaze očigledni primjeri zloupotrebe sistema, u zapošljavanju, u procedurama javnih nabavki, u ogromnim plaćama, nelegalnim zaduživanjima. Bićete istureno odjeljenje Vlade u ovom procesu, imaćete podršku i slobodu u radu, a očekujemo  vaše ideje, incijative, rješenja“, naglasio je premijer Konaković obraćajući se članovima Tima na prvom radnom sastanku. Upozorio je i na moguće otpore koje će susretati u ovom poslu, a kada Zakon o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika ugleda svjetlo dana, biće im posebno dobar i koristan u procesima koje će provoditi.

Tim, na čijem je čelu Erduan Kafedžić, usvojio je danas Poslovnik o radu Tima te krenuo u realizaciju Operativnog plana u sprečavanju korupcije koji u svoje prve dvije tačke kaže da svi organi uprave i stručne službe u KS trebaju svoje planove protiv korupcije revidirati i uskladiti sa ciljevima i mjerama Vladinog Akcionog plana te stvoriti svoje unutrašnje kapacitete u svrhu izvršavanja planova protiv korupcije.