Skip to main content
Please wait...

Ministar Šabić i načelnik Efendić potpisali sporazume za regulaciju i čišćenje riječnih vodotoka

azra.djozo (2, Nov 2015)

Sporazume o sufinansiranju projekata regulacije i čišćenja vodotoka na području Općine Novi Grad potpisali su danas ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i načelnik ove općine Semir Efendić.

Ministarstvo privrede će implementaciju tri planirana projekta proistekla iz ovih sporazuma sufinansirati sa 406.500 KM, od čega će 226.500 KM biti izdvojeno za regulaciju vodotoka Lepeničkog potoka u naselju Zabrđe, 150.000 KM za postavljanje cijevi u kanalu Magrinjak u Rajlovcu te 30.000 KM za hitne intervencije čišćenja i produbljivanja kritičnih tačaka na rijekama Miljacki, Dobrinji i Lepenici. Preostala sredstva osigurat će Općina Novi Grad Sarajevo.

Načelnik Efendić novinarima je kazao da se radi o namjenskim sredstvima, takozvane vodne naknade, koje pripadaju Kantonu Sarajevo, a koje se putem općina implementiraju.

“Najznačajniji projekt iz tog programa je regulacija vodotoka Lepenice. Taj projekt već radimo u saradnji s Merhametom i Vladom Mađarske, sredstva koje Ministarstvo daje bit će pridružena, tako da ćemo ove godine sigurno uraditi veliki dio tog korita, što je dugogodišnji projekt. Ove godine smo izdvojili najviše sredstava”, rekao je Efendić.

U vezi s potokom Magrinjak, naveo je da stvara velike probleme u prostoru naselja Rajlovac te da je značajno što će i taj problem biti riješen.

Ministar Šabić je kazao da Sarajevsko polje plavi zbog vodotoka kategorije jedan, ali da postoji plan za rješenja.

“Ići ćemo sa zahtjevom prema Vladi Federacije da se sredstva od četiri miliona KM ulože u Sarajevsko polje kako bi bio riješen problem plavljenja”, istakao je Šabić. Dodao je da će i naredne godine biti ulagana sredstva u tom pravcu.

“U narednim danima s istim aktivnosti ćemo nastaviti i s drugim općinama”, najavio je Šabić.

Potpisnici Sporazuma obišli su potom mjesto u naselju Zabrđe, čime je ozvaničen početak devete faze izvođenja radova na regulaciji korita Lepeničkog potoka u dužini od 405 metara koje finansira Vlada Mađarske Republike u iznosu od 320.000 eura. Projekt će biti realiziran putem mađarske humanitarne organizacije HIA i uz pomoć Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet.