Skip to main content
Please wait...

Osigurana sredstva za nastavak izgradnje kanalizacione mreže u vogošćanskom naselju Gornja Jošanica

azra.djozo (4, Nov 2015)

Sporazum o sufinansiranju izgradnje kanalizacione mreže u naselju Gornja Jošanica na području Općine Vogošća potpisali su danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i načelnik ove općine Edin Smajić.

„Za ovu namjenu bit će utrošena namjenska sredstva Federalnog fonda za zaštitu okoliša u ukupnom iznosu od 275.400,00 KM s ciljem zaštite okoliša i zdravlja ljudi, a radi osiguranja sistemske odvodnje otpadnih voda i zaštite vodotoka na ovom području, istakao je ministar Lukić. Najavio da će sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastaviti sve do izgradnje prečistača, koja je u završnoj fazi, što je u nadležnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva a koji će prečišćavati otpadne i fekalne vode iz tri općine – Vogošće, Ilijaša i Breze.

Sporazumom je precizirano da će se ova mreža raditi po evropskim standardima sa poliesterskim cijevima i šahtovima.

„U pitanju je jako bitan projekt sa aspekta zaštite okoliša i to njegova treća faza izvođenja radova na izgradnji kišne i fekalne kanalizacije, kako bi se osiguralo adekvatno prikupljanje i kontrolisano odvođenje otpadnih voda kroz primarni i sekundarni odvodni sistem“, objasnio je načelnik Smajić.

Dodao je da je cjelokupnim projektom obuhvaćeno rješavanje kanalizacione mreže i njeno priključenje na glavni kanalizacioni kolektor za 50 domaćinstava sa tendencijom rasta.

„Ukupna dužina kanalizacione mreže sanitarnih otpadnih voda je 2.279 metara, a oborinskog sistema 1.131 metar, od čega će u ovoj fazi biti postavljeno oko 500 metara mreže“, detaljno je obrazložio načelnik Smajić.

Naglašeno je i da Vlada Kantona Sarajevo preko resornih ministartava izdvaja značajna finansijska sredstva i usmjerava ih na realizaciju projekta izgradnje komunalne infrastrukture u naseljima Općine Vogošća i time bitno utiče na stvaranje povoljnijih uvjeta za život njenih stanovnika, ali i omogućava neophodne preduslove zainteresiranim investitorima za privredna ulaganja.