Skip to main content
Please wait...

Prvi radni Kolegij Vlade Kantona Sarajevo sa novoimenovanim ministrima

lamija.bojadzic (26, Nov 2015)

Na prvom radnom kolegiju Vlade Kantona Sarajevo, novoimenovani ministri pet kantonalnih resora: zdravstva, unutrašnjih poslova, socijalne politike, pravde, kulture i sporta upoznali su se s konceptom, metodologijom i dinamikom rada Vlade. Ministrima Zilhi Ademaj, Ismiru Juski, Ameli Dautbegović, Mariju Nenadiću i Mirvadu Kuriću uspješan početak rada zaželio je premijer Kantona Elmedin Konaković naglasivši  da je ovo upravo vrijeme kada se predlaže i kreira Program rada Vlade za narednu godinu i u koji će i novi ministri ugraditi svoje programske odrednice.

"Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu, utvrđen je u formi Nacrta, u toku je javna rasprave i to će biti prilika i način da se i u tom dijelu očituju vaši stavovi i smjernice" poručio je premijer Konaković koji je ovom prilikom upoznao ministre i sa prioritetnim djelovanjem ove Vlade i  najvažnijim pitanjima  kojima će se ono ubuduće baviti.  Tu su zakonska uređenja u oblasti turizma, unutrašnjih poslova, prostornog planiranja, pitanja vodosnabdijevanja i ostalih komunalnih usluga, započetih reformskih procesa u obrazovanju, nužnosti reforme zdravstvenog sektora. Upoznao je ministre i sa važećim opredjeljenjem Vlade o strogoj kontroli zapošljavanja u javnom sektoru uz stimulisanje sektora koji na tržištu imaju veće perspektive zapošljavanja.

Novoimenovani ministri istakli su da će oni sigurno bit aktivan dio timskih procesa koji se vode ili će tek početi te da će raditi za dobrobit svih građana i  praviti rezultate koji će doprinositi tome.Svi reformski procesi koji imaju za cilj bolju i efikasniju organizaciju javnih djelatnosti imat će podršku  i u novim ministrima, naglašeno je danas.

Za sljedeću sedmicu najavljeno je održavanje 22.sjednice Vlade Kantona Sarajevo, a  u međuvremenu novi ministri će imati pred sobom materijale koje su već ušli u procedure  te će  moći se očitovati o njima.