Skip to main content
Please wait...

Vlade Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona sa sarajevskim općinama pomažu Kantonalnu bolnicu Goražde: Novo transportno vozilo za potrebe dijaliznih bolesnika

lamija.bojadzic (1, Dec 2015)

Za potrebe pacijenata koji svakodnevno iz Goražda dolaze na dijalizu u Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i sarajevske općine Stari Grad, Novi Grad, Ilidža i Centar pomoći će Bosansko-podrinjskom Kantonu u nabavci jednog transportnog  putničkog vozila. Sporazumom o saradnji koji su danas potpisali premijer Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Elmedin Konaković i Emir Oković, načelnici općina Ibrahim Hadžibajrić, Semir Efendić, Senaid Memić i Mustafa Resić, u ime načelnika Općine Centar, te direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin, iskazana je zajednička podrška koja treba da doprinese humanom i održivom razvoju ovog kraja.

Na taj način će se omogućiti i osigurati da najranjivije društvene grupe imaju minimum uslova neophodnih za život i da se povećaju kapaciteti institucija u ovoj sferi na području jugoistočne Bosne i Hercegovine na prostoru koje su i povratničke lokacije. Direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin objašnjava:

"Svaki dan osim nedjelje petnaest naših pacijenata vodimo u Sarajevo na dijalizu. Do sada smo to radili neadekvatnim vozilom i put od 200 kilometara, uz boravak od 4 do 5 sati na samoj dijalizi, dodatno je otežavao čitav ovaj proces. Hvala svim koji su prepoznali potrebe ovih  pacijenata, da im se koliko je to moguće olakša putovanje i liječenje.

Sve strane u Sporazumu, izuzev Kantonalne bolnice Goražde, će na poseban račun ove bolnice uplatiti sredstva od oko 10.000 KM, što će biti dostatno za nabavku vozila koje će sedam pacijenata moći svakodnevno od njihove kuće do Kliničkog centra u Sarajevu dovoziti na dijalizu.

Premijer Bosansko-podrinjskog Kantona Emir Oković je istakao da je ova pomoć goraždanskoj bolnici itekako dobrodošla i da će ona, uz završetak cestovne komunikacije između Sarajeva i Goražda, znatno olakšati obezbjeđivanje nužnog dijaliznog liječenja.

"Goražde je naš grad heroj, naša pomoć i podrška njima nije nikada upitna. Ovo je jedan naš mali doprinos, a  Kantona Sarajevo će nastaviti, gdje je to moguće, izlaziti u susret stanovništvu ovog kraja u svim oblastima života", rekao je premijer Kanton Sarajevo Elmedin Konaković.