Skip to main content
Please wait...

Podsjećanje operatorima na zakonsku obavezu mjerenja emisija: Emisije u zrak iz postrojenja za sagorijevanje moraju zadovoljavati granične vrijednosti

mediha.zugic (4, Dec 2015)

Iz Ministarstva prostornog, uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo podsjećaju operatore postrojenja za sagorijevanje, odnosno ložišnih instalacija, u Kantonu Sarajevo na propisanu obavezu mjerenja emisije u zrak iz postrojenja, u cilju dokazivanja da emisije zadovoljavaju granične vrijednosti utvrđene važećim Pravilnikom.

Operatori postrojenja za sagorijevanje su dužni da obezbijede periodična mjerenja emisije i to: jednom godišnje za ložišta snage preko 50 kW (za sve vrste goriva), svake druge godine za izvore emisija čvrstih čestica mjerenje čestičnih tvari za ložišta preko 50 kW koja koriste čvrsta i tečna goriva, te svake tri godine za ostala postrojenja.

Izvještaj o izvršenom mjerenju na propisanom obrascu, operator postrojenja je dužan dostaviti Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, ul. R.Dž. Čauševića br.1, Sarajevo, Sektor zaštite okoliša, najkasnije 15 dana poslije izvršenog mjerenja.

Obrazac Izvještaja, koji je u saradnji sa operatorom postrojenja za sagorijevanje dužna popuniti akreditirana laboratorija, prema Uputstvu za popunjavanje, dostupan je na web stranici Ministarstva  prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS http://mpz.ks.gov.ba/ - Sektor zaštite okoliša.

Pomenuto ministarstvo će priznavati rezultate mjerenja emisije iz postrojenja za sagorjevanje, dobijene isključivo od laboratorija koje imaju akreditaciju po standardu BAS EN ISO/IEC 17025.  Spisak akreditovanih laboratorija, sa kontakt telefonima je objavljen na pomenutoj web stranici.

Troškove mjerenja emisije pokriva operator ili vlasnik postrojenja za sagorijevanje, odnosno ložišne instalacije. Nadzor nad provođenjem odredbi propisa vrši Inspektorat za urbanizam, građevinarstvo, komunalne djelatnosti i ekologiju Kantona Sarajevo.