Skip to main content
Please wait...

Od prvog januara 2016. godine gase se svi podračuni budžetskih korisnika: Niko neće ostati bez svojih sredstava, a njihov utrošak treba biti transparentan

lamija.bojadzic (14, Dec 2015)

Nakon naredbe Ministarstva finansija Kantona Sarajevo o gašenju podračuna svih budžetskih korisnka te njihovo inkorporiranje u Jedinstveni račun trezora Kantona Sarajevo za neke budžetke korisnike otvorilo je pitanje prepoznavanja i korištenja sredstava koji se uplaćuju mimo Budžeta Kantona Sarajevo.

Prva Bošnjačka Gimnazija i Druga gimnazija u Sarajevu realiziraju, pored redovnih nacinalnih programa, i međunarodne programe Cambridge International School odnosno Program Međunarodne mature koje finansiraju učenici koji te programe pohađaju i koji su do sada uplaćivani na podračune tih škola, a ti programi su do sada bili podržavani i u Budžetu Kantona Sarajevo. Današnji sastanak predstavnika ovih škola sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i ministrima finansija i obrazovanja, nauke i mladih Jasminom Halebićem i Elvirom Kazazovićem organiziran je radi definisanja procedura prelaska ovih računa u Budžet Kantona.

Iz Ministarstva finansija ove škole dobile su uvjeravanja da pozicioniranje ovih sredstava u Budžetu, sa isključivom namjenom koju su i do sada imala, neće usporiti njihovu realizaciju, odnosno plaćanje potreba koje su izmirivane iz ovih sredstava. U Budžetu za iduću godinu ta sredstva moraju biti prikazana:

„Svi podračuni budžetkih korisnika biće ugašeni, a na nama je da uredimo procese i procedure koje imate i koje su vam neophodne za vaš rad teku neometano, u dinamici kakvu ste imali do sada. Programi koji imaju za cilj dodatne edukacije i profesionalna usavršavanja biće uvijek podržani i od Vlade i ministarstava. Želimo uvesti više reda u sistem obrazovanja, pogotovo njegovom finansiranju, te su nam reforme u tom pravcu neophodne”, poručio je premijer Konaković sa ovog sastanka.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih je naglašeno da se novim procedurama ne dovode u sumnje kvalitet i potreba za ovakvim programima obrazovanja, a da će Ministarstvo insistirati na potpunoj transparentnosti priliva i utroška sredstava u čitavom sistemu obrazovanja:

„Da bi uredili sistem, moramo imati potpuni uvid u sve prihode i troškove. Sredstva koja vi ostvarujete ostaju vaša, ali mi hoćemo jasno i transparentno urediti onaj dio gdje se vaše plaće, ugovori ili prekovremeni rad uklapaju u budžetska sredstva. Još 180 javnih ustanova se finansira iz ovog Budžeta i želimo sve ravnopravno tretirati ”,poručio ministar Kazazović.