Skip to main content
Please wait...

Zbog pada vrijednosti čvrstih čestica u zraku i najave nestabilne vremenske situacije: Ukinute EPIZODE „UPOZORENJE“ i „PRIPRAVNOST“ u Kantonu Sarajevo

azra.djozo (18, Dec 2015)

S obzirom na to, da je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježen pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku – PM10, te da je od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Kantonu Sarajevo u narednih tri dana prognozirana nestabilna vremenska situacija u sarajevskoj kotlini, sa  mogućnošću padavina i slabog vjetra, koji je već danas uslovio nagli pad vrijednosti navedenog polutanta, Operativni štab Vlade KS je, na osnovu prijedloga Stručnog tijela za koordinaciju, a prema Planu interventnih mjera  u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo ukinuo EPIZODE – „UPOZORENJE“ i „PRIPRAVNOST“ za Kanton Sarajevo.

Iz tog razloga Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo nalaže ukidanje svih mjera koje su provođene proteklih dana proglašenjem pomenutih epizoda 03. i 17. decembra ove godine.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastavlja kontinuirano pratiti vremenske prilike i koncentracije zagađujućih materija u zraku te će u skladu sa razvojem situacije davati preporuke za daljnja postupanja Operativnom štabu Vlade Kantona Sarajevo.