Skip to main content
Please wait...

Ministar Hasanspahić – načelnik Koldžo: Potpisan Sporazum za izgradnju separatne kanalizacione mreže u ulici Olovska

azra.djozo (22, Dec 2015)

Sporazum za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže u ulici Olovska u naselju Hrasno Brdo potpisali su danas ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Ovim sporazumom resorno kantonalno ministarstvo je osiguralao sredstva u iznosu od 200.000 KM, dok je Općina u svom budžetu za ovu godinu i ovu namjenu obezbijedila dodatnih 250.000 KM.

„Sredstva iz vodne naknade u visini od 6.000.000 KM, planirana u budžetu KS za 2015. godinu, mi smo današnjim potpisivanjem raspodijelili prema potrebama općina za realizaciju namjenskih projekata koji se uglavno tiču rekonstrukcije i izradnje kanalizacione i vodovodne mreže“, istakao je ministar Hasanspahić, i naglasio kako će rekonstrukcija, prije svega, vodovodne mreže Kantona Sarajevo u narednim godinama biti prioritet.

Prema riječima načelnika Koldže, ova sredstva će biti usmjerena na izgradnju separatnog kolektora na području ove mjesne zajednice, koji će biti uvezan sa kolektorskim sistemom, čime će se značajno olakšati život 4.100 stanovnika ove ulice.

„Radovi će započeti čim se stabiliziraju vremenske prilike, odnosno sa početkom sezone izvođenja građevinskih radova, a radove će izvoditi KJKP 'Vodovod i kanalizacija'“, najavio je načelnik Koldžo.

Dodao je i da je Vlada Kantona Sarajevo ove godine namjenskim sredstvima u ukupnom iznosu od 900.000 KM podržala Općinu Novo Sarajevo, a ona su usmjerena na rješavanje pitanja odvodnje oborinskih i fekalnih voda, odnosno izgradnju kanalizacione mreže.

Kako je istakao dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ismet Hajrudinović, koji je ujedno i stanovnik ove mjesne zajednice, ova sredstva će biti utrošena za nastavak realizacije projekta kojeg je ranije započela općina.

„Njegovom implementacijom bit će značajno unaprijeđena komunalna infrastruktura u ovom dijelu općine, jer se ona trenutno nalazi u prilično zapuštenom stanju“, objasnio je Hajrudinović.

Sa izgradnjom ove separatne kanalizacije steći će se uslovi za daljnje proširenje kanalizacione mreže, kao i priključenje postojećih objekata na nju, što će u konačnici imati pozitivne efekte na poboljšanje kvaliteta vode rijeke Miljacke, a smanjit će i mogućnost pojave klizišta.