Skip to main content
Please wait...

Vlada Kantona Sarajevo o mjerama u uslovima zagađenja zraka: Zaštititi najmlađe, a propise bolje uskladiti sa stanjem na terenu

lamija.bojadzic (23, Dec 2015)

Vlada  Kantona Sarajevo na danas održanom Kolegiju razmatrala je stanje i mjere kako bi se rizici po zdravlje stanovništva Sarajeva, pogotovo onih najmlađih, zbog višednevnog zagađenja zraka sveli na najmanju mjeru.

Dostavljeni podaci zdravstvenih ustanova, Hitne pomoći, Domova zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo ne pokazuju povećan broj pacijenata i zdravstvenih problema izazvanim trenutnim kvalitetom zraka. Parametri i podaci o kvalitetu zraka dobiveni od relevantnih institucija ne pokazuju stepen zagađenosti koji zahtijeva vanredne mjere, ali izuzetno dugo trajanje ovakvih vremenskih prilika, uz maglu, smog i čestice prašine moglo bi imati za posljedicu ozbiljnije ugrožavanje zdravlja, pogotovo najmlađih i starih osoba. Zbog toga Vlada je potvrdila obustavu nastave u osnovnim i srednjim školama u četvrtak, 24. decembra 2015. godine. S obzirom da je petak 25. decembar blagdan Božić, koji je neradni dan za osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo, o procesu nastave u narednoj sedmici javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Vlada Kantona će sutra, na svojoj redovnoj sjednici, razmatrati izmjene akata koji definišu stepen zagađenja zraka i obavezu poduzimanja mjera prema njemu. Predložene korekcije, kako je naglašeno, ići će u pravcu poduzimanja radikalnijih mjera na nižem stepenu zagađenja nego što sadašnji normativi predviđaju, a što bi trebalo rezultirati jasnijim definisanjem obaveza i mjera u svrhu moguće stabilizacije stanja.